Стари Град

Стари Град

Всеки знае, че Хърватия е сред предпочитаните туристически дестинации в тази част на Европа. Основна атракция си остава Дубровник, но тази прелестна страна крие в себе си и множество островчета, на които има изключително красиви градчета, датиращи от древни времена.

Такъв е и Стари град, намиращ се на остров Хвар, който се счита за най-стария град на Хърватия. Неотдавна той дори беше включен в Списъка на ЮНЕСКО и със сигурност ще ви предостави незабравими моменти ако решите да го посетите.

Районът на остров Хвар е привличал още от каменната ера тук много заселници. Причина за това е необичайно плодородната за тукашните острови почва. Земята освен това е благословена и с множество извори и потоци, които превръщат острова в изключително популярна туристическа дестинация. Във вътрешността му са се наместили от векове иглолистни гори, овощни градини, лозя и китни маслинови горички.

Още през 384 г. на острова се заселват древните гърци, които построяват пристанище и започват да търгуват с останалите заселници. Това пристанище процъфтява и около него се образува цял град, който днес е известен като Стари Град. Името му не е случайно, защото той се явява най-старият град в Хърватия и един от най-старите в Европа.

Йонийските гърци започнали да обработват земите около пристанището по специален начин. Те разделили нивите в огради от суха каменна зидария, като оставили място и за цистерни, с които те да бъдат напоявани. В тях се събирала дъждовната вода и се разпределяла по равно на всички ниви. Тази уникална система на поливане се използва дори и днес, 24 века по-късно.

Все още се отглеждат маслини и грозде и все още се пази „геометричната система на земеразделяне, използвана от древните гърци”, поради което ЮНЕСКО решава да включи Стари Град в Списъка си за Световно културно наследство под името Stari Grad Plain.

Стари Град, Хърватска

Наистина всеки посетител на хърватския античен град няма как да не забележи древните каменни стени и малки каменни подслони, свидетелстващи за геометричното разделение на земята.

Това е едно от малкото останали доказателства, показващи навиците и традициите в отглеждането и обработката на земята на йонийските гърци от Парос. Днес обектът е обявен за резерват и е защитена територия, което ще помогне да бъде съхранен и за следващите поколения.

Освен да разгледате самия Стари град и неговата основна забележителност, можете да се разходите и до Национален парк Пакленица, който се намира в близост до града. Това място е особено подходящо за катерачи, но също така и за всички, които искат да се полюбуват на красивата природа и са любители на заниманията на открито.

Можете да посетите Стари Град по всяко време на годината, но имайте предвид, че активният сезон е от май до септември, а през юли и август градчето гъмжи от туристи. Най-подходящи са месеците септември и октомври, когато вече е по-спокойно, като в същото време и достатъчно топло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати