Поклонническа църква Свети Йоан от Непомук

15.08.2013
Поклонническата църква Свети Йоан от Непомук

В историческата местност Бохемия, разположена в западните и централните части на Чехия, се намира една изключително красива църква, известна като Църквата на Св. Йоан Непомук (St. John of Nepomuk). Тя се намира в град Зелена Хора, в близост до Ждар и е чудесен пример за смесица между барок и готика. Има необичайната форма на звезда, в центъра на която са построени 25 малки, но изключително красиви параклиса и е дело на Ян Блажей Сантини.

Освен че е интересна от архитектурна гледна точка, църквата Св. Йоан Непомук, датираща от началото на 18 в., е свързана и с една много интересна история. Предполага се, че наред с историческите факти, които се знаят за Йоан Непомук, тя е украсена и с голяма доза легенди.

Йоан Непомук е живял по времето на Вацлав Четвърти, син на Чарлс Четвърти. По това време между краля и архиепископа на Прага възникват спорове, които имат огромно влияние върху живот на Непомук. Вацлав е искал в Западна Бохемия да бъде създадена нова епархия, но архиепископът бил категорично против неговите намерения.

Кралят решил да накаже всеки, който се изпречи на пътя му, но веднага след като разбрал за плановете му, архиепископът избягал, оставяйки подчинените си да оберат пешкира. Сред тях бил и Йоан Непомук. Той бил подложен на всякакви мъчения и накрая тялото му било изхвърлено от Карловия мост в река Вълтава.

Според някои легенди всичко това има по-различно предисловие. Кралят смятал, че съпругата му му изневерява и поискал от Непомук, който бил неин довереник, да му разкрие любовника й. Непомук обаче отказал да говори пред краля и затова бил подложен на изтезания, на които той стоически издържал, без да издава кралицата. Чак след това тялото му било хвърлено в реката. Коя от двете истории е вярна могат да кажат само хората, които са присъствали на злополучната случка.

Има няколко теории за нестандартната форма на църквата. Според някои, идеята за петолъчката идва от петте букви, съдържащи се в латинската дума "tacui". В превод тя означава, "мълчание" и става въпрос за мълчанието, което е запазил Св. Йоан Непомук въпреки мъченията, на които е бил подложен.

Свети Йоан от Непомук

Според други източници, позоваващи се на легендата за Непомук, след смъртта на мъченика и изхвърлянето му във Вълтава, в реката се появила звезда. Това е причината и църквата, посветена на Св. Непомук, да има формата на петолъчка, тъй като по времето, когато е строена, хората в града били силно вярващи.

Това, което със сигурност се знае за Св. Йоан Непомук е, че е бил ревностен свещеник и след 1290 г. станал помощник на тогавашния архиепископ Йоан Йенщайн. Поради възникнал конфликт през 1293 г. тялото му е хвърлено във Вълтава и скоро след това хората започнали да го почитат като мъченик. През 1729 г. той е канонизиран като Светец от Католическата църква и е обявен за попечител на мостовете и за застъпник през Бога по време на наводнения.

Можете да посетите църквата на Св. Йоан Непомук по всяко време на годината, но ако искате да разгледате и другите забележителности в тази историческа област, е добре да избирате по топлите месеци.

4
Общо гласували: 2
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати