Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Исторически резерват Холашовице

Исторически резерват Холашовице

Исторически резерват Холашовице

В южната част на историческата област Бохемия, Чехия, се намира един изключително добре запазен пример за традиционно централно европейско село. Това е Холашовице (Holašovice Historical Village Reservation), което заради огромния брой великолепни сгради от селски тип, датиращи от 17 и 18 в., е обявено за исторически резерват. То се намира на около 15 км. в западна посока от Ческе Будейовице и е сред основните забележителности в този край на Чехия.

Холашовице е признато от мнозина за най-очарователното село в цяла Чехия заради многото селски сгради в стил, известен като "Южно-бохемски народен барок". Селото е изключително популярно, защото е чудесен пример как на толкова малко пространство може да се намери такова очарование и спокойствие. Гордостта му се крие в прекрасните барокови ферми, разположени около обширни тучно зелени пасища. Това е причината Холашовице да бъде включено в Списъка на ЮНЕСКО за Световно наследство.

В продължение на 800 години видът на Холашовице не се е променил и то е запазило същия брой сгради, които е имало и през 1250 г. Тук можете да видите съхранени в отлично състояние 17 ферми с хамбари и обори. Можете да посетите местния ковач, двете механи и малкия параклис, посветен на Св. Йоан Непомук.

Цялостния си завършен облик селото достига през 19 в., когато то забогатява и местните жители започват да украсяват къщите си в пищния стил на Селския барок. Тогава иначе строгото на вид средновековно зелено селце се превръща в едно цветно петно, което хората от всички краища на света идват да посетят и да усетят местната атмосфера.

Макар че Холашовице често е сравнявано с Музей на открито, това не е съвсем вярно, защото то не е пуста местност, а е обитавано от местните трудолюбиви селяни. В почти всички къщи хората живеят постоянно, само някои от тях са ползвани за вили.

Особен интерес представлява фермата, известна под номер 6. В нея по-най истински начин можете да разберете как хората са живеели през първата половина на миналия век, защото тук нищо не се е променило оттогава насам. Селският живот спазва същия ритъм, както и преди почти 100 години.

Холашовице

Можете да посетите е уютното ателие за керамика. Тук ще видите разнообразни керамични съдове, които са истински уникати. На съвсем достъпни цени можете да си закупите оригинална чаша или кана, която да Ви остане за спомен от това прекрасно място. Тук ще видите дори и табелки, които можете да поставите на вратата си и които са украсени с типичните за Южна Бохемия мотиви.

На издигнатата част над селцето пък ще попаднете във вълшебното място на келтската митология. Често това място е наричано Стоунхендж на Холашовице и от него ще видите прекрасната панорама, която се открива към селото и околния район. В близост се намира и един от най-красивите чешки замъци, Хлубока над Вълтава. Особено тържествена е атмосферата по време на тържествата, свързани със слънцестоенето.

Можете да посетите Холашовице по всяко време на годината, но през пролетта и лятото природата тук е особено красива. Сред културните събития, на които можете да вземете участие, интерес представлява Стария Бохемски панаир, който се чества през юли.

Ако решите да предпочетете зимните месеци, ще можете пак да усетите празничната атмосфера на Холашовице, защото през февруари се чества Сирни Заговездни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати