Колоната Света Троица в Оломоуц

11.10.2013
Колоната Света Троица в Оломоуц

В Източна Чехия се намира много популярна местност, известна като Оломоуцки край. В центъра й, на река Морава, е разположен град Оломоуц (Olomouc), който е посещаван от хиляди туристи от цял сват заради многобройните му забележителности.

Особен интерес обаче представлява един паметник, познат като Колоната на Света Троица, който е изключителен пример за централно европейски барок. През 2000 г. той е включен в Списъка на ЮНЕСКО за Световно наследство.

В Централна Европа в началото на 18 в. епидемията от чума достига и до териториите на сегашна Чехия. Жертвите в Оломоуцкия край са много и в годината, през която болестта се смята за отминала, архитект Венцел Рьодер решава в града да бъде издигнат паметник в знак на благодарност за избавлението от тази коварна болест.

Той внася проекта си в Общинския съвет и през 1716 г. започва изпълнението му. В този момента градът не разполага със свободни средства и Рьодер отделя пари от личните си сметки.

Света Троица в Оломоуц

Малко след започването на строежа на Колоната на Света Троица Рьодер умира и е наследен от Франц Тонек, Йохан Венцел Рокитски и Аугустин Шолтц. Обектът е финализиран през 1754 г. от Йохан Игнатиус Рокитски.

През 1754 г. Колоната на Света Троица е осветена, а на церемонията присъстват кралица Мария Тереза и съпругът й Франсоа Първи. Само четири години след това, по време на окупацията на града от пруската армия, паметникът е силно повреден от куршуми.

Това налага реставрацията му, но Общинския съвет решава нарочно няколко резки да бъдат оставени, за да напомнят на историческото събитие, на което е бил свидетел паметника.

Колоната Света Троица

Колоната в Олумоуц е направена по модел на тази в Рим, която се намира на площад Пиаца Санта Мария, но носи в себе си голяма доза индивидуалност. Над нея работят много местни скулптури, каменоделци и художници.

Богатата й украса се състои от 18 каменни статуи на светци, близки на града и 14 барелефи. Голяма част от тях са дело на Филип Затлер, Андреас Занер и Симон Форстнер, който е измайсторил позлатената скулптура на Светата Троица и на Света Богородица.

Конструкцията на колоната е разделена на три нива. На най-горното могат да се видят изящни скулптури на хора, свързани със земния живот на Исус Христос. Особено впечатление правят образите на родителите на Дева Мария, на нейният съпруг, на Св. Лорънс и на Св. Йероним.

Средното ниво разполага с прелестни скулптури на светци, почитани изключително много в Моравския край и в цяла Чехия. Майсторски са направени скулптурите на Св. Кирил и Методий, на Св. Адалберт и на Св. Йоан Непомук.

Долното ниво разкрива статуите на Св. Морис, на Св. Венсеслав, който е патрона на Чехия и др. Изключително красива е скулптурата на Св. Антоний от Падуа и на св. Флориана, който е светеца-покровител на Австрия.

Днес Колоната на Светата Троица е категоризирана като религиозен паметник, който доста се различава от останалите паметници в Западна Европа, свързани с чумата, тъй като има по-съвременна артистична концепция. Тя се счита за символ на града и всяка година е посещавана от все по-голям брой местни и чуждестранни туристи.

4.3
Общо гласували: 4
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати