Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Ал Калла Бени Хаммад

Ал Калла Бени Хаммад

Ал Калла Бени Хаммад

Алжир е една от най-големите страни в Африка, която предлага на своите гости красиви крайбрежия, живописни планини и пустинни пейзажи. Тя се смята за една от развитите и богати страни на континента, тъй като е сред световните лидери в добива на нефт и природен газ. Тя предлага на своите посетители многобройни забележителности, които разкриват древната й история.

Особен интерес представлява крепостта Ал Калла в древния град Бени Хаммад (Al Qal’a of Beni Hammad). Ал Кала Беби Хаммад е изключително свидетелство за изчезналата цивилизация Хамадид. Моделът на укреплението е повлиял на развитието на архитектурата в Арабския свят, но тази крепост остава единствена по рода си. Руините на Ал Кала Бени Хаммад, заедно с Голямата джамия и минарето, свидетелстват за богатството и голямото влияние, което е имала древната цивилизация.

Крепостният комплекс разположена сред изумително красива природа, оформяща незабравим пейзаж. Тук се е намирала първата столица на емирите от Хаммадит. Крепостта е основана през 1007 г. и около нея започва да се оформя могъщ укрепен град. Запазена е и джамията, която е една от най-големите в страната. В нея се виждат 13 пътеки и 8 просвета, разположени между високи колони.

Средновековният град и крепостта са основани от Хамад, син на Бологин, който е основал самия Алжир. През 1090 д. местността е изоставена, заради инвазията на чужди племена.

Разкопките около кулата и джамията в Бени Хаммад започват през 1897 г. от френски археолози. Ясни личат останките от каменната стена и нейните три порти, джамията, датираща от 11 в. и руините от двуетажната наблюдателна кула, известна като "Дворецът с фара"

Кулата Ал Кала и целият комплекс са едни от най-интересните и най-точно датирани комплекси на ислямската цивилизация. Като първа столица на Хаммадит, градът някога е тънел в разкош и днес свидетелства за голямото усъвършенстване на цивилизацията на Хаммадит, а оригиналната архитектура е изключителен пример за културата на Северна Африка.

Ал Калла в Бени Хаммад

Държавата възнамерява да предложи границите на обекта да бъдат преразгледани, за да може необикновеният пейзаж да бъде съхранен и за следващите поколения. Разнообразни алжирски организации се грижат за опазването на крепостите и джамията, но нуждата от финансиране и назначаване на специализиран персонал затрудняват усилията им.

За съжаление този величествен комплекс е подложен на бавно разрушаване поради атмосферните влияния. Посещаван е от няколко хиляди туристи годишно, които не са заплаха за запазването вида на средновековния комплекс.

Можете да посетите Ал Кала Бени Хаммад по всяко време на годината. Ако предпочетете месеците от ноември до април е добре да си носите тънко яке и дрехи с дълъг ръкав. Също така е добре да си вземете за всеки случай и нещо леко, защото понякога, дори и през зимата, става доста топло.

По време на летните месеци от май до края на октомври най-подходящите дрехи са късите ръкави и панталони. Без значение по кое време решите да посетите Алжир, винаги си носете шапка и слънчеви очила, защото африканското слънце трудно се понася.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати