Остров Джеймс

Остров Джеймс

Гамбия е известна като първата и последната колония на Великобритания в Африка. Тя е държава джудже, простираща се от двете страни на едноименната река, но плажовете й на Атлантическия океан привличат година след година все повече и повече зажаднели за слънце туристи.

Гамбия е англоезична държава и е четвърта по населеност в Африка. Реката се явява жизнената артерия на страната и е опасана от гъсти мангрови гори. В нея се намират няколко острова, но един от тях заслужава специално внимание. Това е остров Джеймс, който е свидетелство за много исторически събития, свързани не само с държавата, но и с търговията на роби в Африка като цяло. Заради своята значимост, островът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Остров Джеймс е разположен сред водите на река Гамбия и днес от него учените черпят информация за основните периоди и аспекти във взаимоотношенията между Стария континент и африканските държави. На реката, на която е разположен, се е оформил първият търговски път в Африка, който по-късно става център на търговията с роби. Оттук хиляди или дори милиони африканци са били натоварени на кораби и откарани в Америка, където са били принуждавани срещу малко или никакво заплащане да работят неуморно.

Остров Джеймс и свързаните с него забележителни обекти (James Island and Related Sites)са включени в Списъка на ЮНЕСКО за Световно наследство, защото това е мястото, на което може да бъде проследен процесът на началото на търговията с роби и отмяната й. Тук са документирани множество събития, свързани с отношенията между европейци и африканци през дългият период от време, обхващащ предколониалната и предробовладелската епоха до времето на независимостта.

Самата река Гамбия, която е една от най-лесните плавателни реки, се явява първият търговски канал, навлизащ дълбоко в сърцето на Африка. Преди навлизането на европейците в страната остров Джеймс е бил използван като място за отдих от рибарите, плаващи с пироги по реката. Между 1651 и 1661 г. части от Гамбия, включително и остров Джеймс, са под властта на Курландия, закупени от Якоб Кетлер, полски васал.

Тогава започва изграждането на първата крепост, а след попадането на Гамбия в ръцете на британците, островът е кръстен в чест на херцога на Йорк. През следващите години много народи се борят за надмощие из териториите на Гамбия и крепостта често сменя собствениците си. Преминава през ръцете на британци, холандци и французи. Неведнъж е била разрушавана от пирати и бунтовници и после изграждана наново. След 1815 г. тя окончателно е разрушена и днес са останали само малки части от нея.

Остров Джеймс, Гамбия

Площта на острова е разделена на седем области, които включват старинният параклис и хранилището, останало от португалските колонизатори в с. Албреда, историческата сграда в с. Юфуре, останките от португалското селище Сан Доминго и руините от крепостта. На острова са разположени и много исторически постройки, изградени през първата половина на 19 в. от британците.

Можете да посетите Гамбия и нейният прекрасен остров Джеймс по всяко време на годината, но препоръчителни са месеците от ноември до май. По река Гамбия има множество фериботни връзки, които улесняват движението на туристите до островите й. Въпреки че няма задължителни имунизации при влизането в тази държава е препоръчително да се ваксинирате против тетанус, дифтерия, полиомиелит, хепатит А, бяс, менингит и тиф.

Целогодишно има висок риск от малария. Можете предварително да проучите кога ще се проведе фестивалът "Празник на връщането към корените", който е изключително популярен в Гамбия и по време на него всички гамбийци, получили вече европейски и американски паспорти, се връщат у дома.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати