Pochivka.com»Статии и Новини»Градове»Кортина д`Ампецо

Кортина д`Ампецо

Кортина д'Ампецо

В североизточна Италия, в сърцето на Доломитите, е разположен курортният град Кортина д`Ампецо (Cortina d`Ampezzo). Той често е наричан Зимния Сен Тропе, тъй като тук на почит са не огромните яхти, а луксозните автомобили. Градът е разположен в живописните варовикови Алпи и предлага не само спиращи дъха прелестни пейзажи, но и разнообразни занимания за всеки.

Той е изключително популярен сред скиорите и почитатели на зимните спортове и неслучайно в него през 1956 г. се провеждат Седмите зимни олимпийски игри. Това, което го отличава от останалите курорти, обаче, е лукса и богатството, които царят в него. Тук ще чуете последните бизнес новини и модни събития, ще видите красавици, облечени с кожени палта и техните спътници в елегантни костюми, ще срещнете филмови звезди.

Кортина д`Ампецо е сред най-известните италиански курортни градове. Разположен е в провинция Белуно, регион Венето и е населяван от около 7000 души, които по време на туристическият сезон се утрояват. Градът привлича като магнит алпинисти и скиори. Разполага с три собствени зони за зимни спортове, които са свързани помежду си, но също така можете лесно да отскочите и до дванайсетте курорта, намиращи се в близост до Кортина д`Ампецо.

Препоръчително е да си закупите предлаганата карта "Доломити Супер Ски, защото в нея са включени всички ски маршрути в района, до които се стига чрез добре организирани автобусни линии. Кортина д`Ампецо предлага прекрасни писти най-вече за деца, начинаещи и средно напреднали скиори. Можете да започнете спускането си от междинната станция на Тофане, тъй като тази писта се смята за едно от най-добрите леки трасета в Европа.

Тук ще се натъкнете на удобни и гладки склонове, които са изключително подходящи за обучение на деца и начинаещи скиори. За по-напредналите курортът предлага хубави и дълги спускания, на които освен, че ще си доставите удоволствието да се надпреварвате с вятъра, ще можете да се насладите и на величествената природа.

Кортина д'Ампецо, Италия

Кортина д`Ампецо е популярен през цялата година. По склоновете и по улиците на курорта можете да срещнете много известни личности и някои от най-добрите спортисти-любители на зимните спортове. Неслучайно тук всяка година се провеждат едни от най-важните спортни събития, включващи не само ски и сноуборд, но и бобслей, кърлинг и състезания с шейни.

В близост до Кортина д`Ампецо се намира връх Лагацуой, който се явява връхната точка на Горен път 1. Тук по залез слънце се открива изумителна гледка към цялата област. До най-горната хижа можете да стигнете с кабинков лифт, откъдето ще видите и много реликви, останали от Бялата война през 1915-1918 г., която носи това име заради снега и височината. Галериите, пещерите и скритата в планината стълба ще оставят незабравими спомени у Вас.

За любителите на културния туризъм Кортина д`Ампецо предлага голямо разнообразие от музеи и художествени галерии. Някои от тях разполагат с едни от най-богатите и интересни колекции от живопис и скулптура. След като ги разгледате можете да посетите и многобройните зали за бридж, в които ще срещнете хора от всички краища на света.

Кортина д`Ампецо е и истинска филмова звезда. По неговите склонове са заснети такива популярни филми като "Катерачът" с участието на Силвестър Сталоун, "Розовата пантера", "Само за твоите очи" и др. Причината за тази популярност на курорта сред известните режисьори са високите скалисти върхове, сенчестите гори, високопланинските ливади, изпъстрени с кремове и тинтява и приказната гледка, която се разкрива от всяко закътано местенце на Кортина д`Ампецо.

Градът е предпочитано място не само от скиори и любители на зимните спортове. Тук всяка вечер кипи живот. Многобройните ресторанти, барове и кафенета се преизпълват с хора от всички краища на света. Сред най-добрите заведения се отличават Tivoli и Meloncino, които предлагат традиционната планинска храна. Можете да си устроите пиршество с полента (наподобява качамак) и да я полеете с grappa (местна алкохолна напитка, подобна на ракия).

Можете да посетите Кортина д`Ампецо по всяко време на годината, но дори и през лятото бъдете подготвени за всякакво време. И през най-топлите месеци има вероятност да станете свидетели на снеговалежи, градушки и дъжд, които само след няколко дена са изместени от изпепеляващото слънце. Ако предпочитате хижите вместо луксозните хотели, е добре да си направите предварителни резервации, защото често не остават свободни места.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати