Остров Кокос

Остров Кокос

На около 550 км. от тихоокеанското крайбрежие на Коста Рика се намира остров Кокос (Cocos Island), известен и като Пиратският сейф или Меката на разузнавачите. Причина за неговото прозвище е факта, че открай време се смята, че на него пиратите са заравяли имането си. Известен е обаче най-вече с изключителната си природа, поради което е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Остров Кокос, който няма нищо общо с Кокосови острови, е част от кантон Пунтаренас на Коста Рика. Цялата му територия е обявена за национален парк, до който обаче туристите могат да стигнат само след разрешение на властите. Не е разрешено да къмпингувате или да останете да пренощувате на него.

Остров Кокос

Особен интерес представлява за леководолазните гмуркачи-изследователи, защото във водите около него има големи популации от акула чук, делфини и морски звезди. Властите на Коста Рика обаче се стремят по всякакъв начин да запазят своето богатство непокътнато и тълпи от туристи не се допускат.

Остров Кокос се счита за най-големият необитаем остров в света. С него са свързани безброй легенди за пирати и техните съкровища и през годините мнозина са се опитвали тайно да го достигнат в търсене на начин за лесно забогатяване.

Дали наистина има скрито съкровище все още не се знае. Предполага се обаче, че великолепната природа на Кокос е вдъхновила Даниел Дефо да напише историята за Робинзон Крузо. Мнозина историци смятат, че дори романът "Островът на съкровищата" на Стивънсън описва природата и тайнствената красота на остров Кокос.

Този костарикански остров не е известен само в литературата, но и във филмите. Няма човек, който да не е чувал за филма "Джурасик парк", но малцина знаят, че Майкъл Крайтън е използвал Кокос като прототип на показания във филма митичен остров.

Още от началото на 19 в. остров Кокос започва да придобива популярност, защото според много легенди тук са заровени несметни богатства, завещани от пиратите. Особено интересен е случаят на капитан Август Гислер, който вярвал, че тук е заровено съкровище, но не от пиратите, а от инките, които са ограбени от конкистадорите.

Той отделя над 50 000 тогавашни долара от личните си спестявания и започва да прекопава сантиметър по сантиметър всяко кътче на Кокос. За почти 20 години неуморен труд обаче той успява да намери само десетина старинни испански монети.

Причина за легендите, свързани със заровено богатство на острова, е факта, че през 17- 18 в. тук наистина започват често да отсядат пирати. Те били привлечени от бистрата вода, която тук била в изобилие. Джунглата от своя страна пък се превърнала в чудесен източник за дървесина, която те ползвали за ремонтни дейности по корабите си.

Тъй като през острова преминавали различни пиратски кораби, които след това се впускали в търсене на нови и нови богатства, се предполага, че за по-сигурно те оставяли вече придобитите съкровища заровени на остров Кокос. Над 300 експедиции са се опитвали да открият дали тези предположения са мит или реалност, но досега съкровище не е открито. Златотърсачи обаче и днес не липсват.

Въпреки че остров Кокос разполага само с два малки плажа, вътрешността му ще Ви порази. За не повече от един час ще можете да го обходите напълно и да се насладите на величествената зеленина на джунглата и на многобройните водопади (над 200 на брой), които се спускат по отвесните скали.

Остров Кокос не е сред лесно достъпните туристически дестинации, но красотата му ще Ви омае. От столицата на Коста Рика, до която можете да стигнете със самолет, можете да се отправите с кола до пристанищния град Пунтаренас. От него след около 40 часа път по вода ще стигнете до остров Кокос, който не напразно е наричан Недостъпният рай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
55
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати