Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Замък Хоенлимбург

Замък Хоенлимбург

Замък Хохенлимбург

На около 20 км. южно от Дортмунд, Германия, се е разположил старинен замък, датиращ от 1243 г. Той е се е превърнал в символ на града, защото е причина днес да съществува самият град Хоенлимбург.

През 1225 г. седмият архиепископ от Кьолн, Енгелберт Втори, е убит от граф Фридрих фон Исенберг. Заради това си престъпление след една година графът е осъден на смърт и си получава заслуженото. Синът му, Дитрих фон Исенберг, решава да си възвърне земите на баща си и на мястото, на което днес се намира град Хоенлимбург, построява крепост (Castle Hohenlimburg), в която да се настани и да прекара старините си.

Тя е завършена през 1243 г. и постепенно около нея започва да се оформя селище. По това време се е наричала Лимбург ан дер Лене, както е било името и на населеното място. Едва през 1879 г. жителите на вече оформилият се град започват да използват името Хоенлимбург, за да могат да се разграничат от Нидерландската провинция Лимбург.

След прекъсването на фамилия Исенберг, замъкът е наследен от династията на Нойенар, които започват мащабни реформи. По време на Кьолнската война (1582-1589) последният представител на тази династия умира и наследник става Бентхайм Арнолд, който е женен за представителка на рода Нойенар. До 1612 г. цялата крепост е окупирана от войските на Кьолн.

В началото на 17 в. замъкът е собственост на Конрад Гумпрехт, който нарежда да се изгради сградата, известна днес като Малкия замък Насауер. Тя се намира в предната част на крепостта Хоенлимбург и е сред основните атракции на целия комплекс.

Хохенлимбург

По времето на Наполеон цялото графство е включено в пруската провинция Вестфалия. По-късно в замъка започва да се произвежда стомана и се изгражда една от първите поточни линии, работещи по метода на охлаждането. Това е причината днес в Хоенлимбургския замък да има музей, който показва как някога се произвеждала и обработвала стоманата.

Целият цех е запазен в добро състояние и ще можете с очите си да видите как само преди около стотина години такива дейности, които са отнемали по 8 часа работа на работниците днес се извършват за едва 4 минути.

Впечатление ще Ви направи и старият, но изключително добре запазен Фолксваген, както и много играчки и предмети, изработени от стомана. Целта е да се покаже какво голямо значение е имала стоманата някога, преди да започне да се произвежда пластмасата.

Добре е при обиколката Ви из замъка да си наемете екскурзовод, защото ще чуете много интересни истории. Една е от тях естествено е свързана с призраци. Преди много години тук е живеел жена, която е била убита. За да могат убийците й да си получат заслуженото е било необходимо някой физически да ги посочи.

За тази цел ръката на жената е била отрязана и използвана в съда. Дали това наистина е вярно не се знае, но портретът на въпросната дама и историята за "Черната ръка" и днес предизвикват голям интерес сред посетителите на Хоенлимбург.

Предполага се, че много такива ръце-свидетели е имало в замъка, но след като мълния го е ударила, всички те са изгорели. Останала е само тази, която днес е изложена в буркан с химикали, за да може да бъде запазена с времето.

Около замъка Хоенлимбург витаят много митове и легенди, които очароват неговите посетители. Историята за "Черната ръка" е само малка част от това, което можете да разберете за неговите обитатели. Именно затова е препоръчително да се разходите с екскурзовод, който ще Ви разкаже най-различни версии на тази и много други истории.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
50
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати