Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Замък Гибихенщайн

Замък Гибихенщайн

Замък Гибихенщайн

В германския град Хаген е разположена величествена крепост, която е известна като замък Гибихенщайн (Giebichenstein Castle). Тя е сред най-посещаваните атракции в града и се е превърнала в негов символ.

Причина за това е може би факта, че в комплекса се намира както най-старата кула, построена в района на река Заале, така и най-късно построената. Днес в част от замъка се помещава Университета за изкуство и дизайн, но обиколки из залите му могат спокойно да бъдат направени.

Замък Гибихенщайн

Замък Гибихенщайн се намира на улицата на Романтиката в кв. Гебихенщайн. Той изниква през периода, когато в района около река Заале започват да се строят много крепости. Останалата в руини старинна част на крепостта обаче е най-старата. Днес от нея не може да се види много, тъй като е реставрирана само по-новата част.

Крепостта Гибихенщайн е била използвана от архиепископите на Магдебург като временно седалище докато бъде построена крепостта Морицбург, намираща се също в Хале. Това се случва през 1503 г.

По време на Тридесетгодишната война замък Гибихенщайн е частично разрушен, но до 19 в. продължава да е важен символ на немския романтизъм. През 1906 г. е закупен от кметството на Хале, което решава да го превърне в музей на открито, за да може да привлича повече туристи към града.

В началото на 90-те години на миналия век започват възстановителни дейности, по времето на които се открива голяма част от най-старото крепостно съоръжение. Намерени са основите на жилищни сгради, някои окачени фасади и стени, които са с дебелина от 3 до пет метра.

Днес замък Гибихенщайн, наред с Морицбург, е основната забележителност в Хаген. Той е разположен на около 90 м. надморско равнище на мястото, на което някога е минавал главен римски път. Най-старата му част датира от 10 в., но за съжаление от нея са останали само руини.

Знае се, че за известно време тя е служела за затвор на членове на благородството. Тук са лежали такива известни личности от немската история като Хенри от Швайфурт, Годфри, граф на Лотарингия, Ернст, граф на Швабия и много други.

Погледнато в исторически аспект замък Гибихенщайн също е играл значима роля. По времето на Хенри Четвърти той е окончателно оформен и използван за провеждане на важни заседания. Тази традиция продължава и по времето на Фридрих Първи Барбароса.

Целият дворцов комплекс се разделя на Стар замък, Горен замък и Долен замък. Може би най-голям интерес представлява Горния замък, тъй като разполага с много богата архитектурна украса. На Ваше разположение винаги има екскурзовод, който да Ви разкаже по-подробно за историята и обитателите на целия дворцов комплекс.

Можете да посетите замък Гибихенщайн по всяко време на годината, но ако искате да разгледате и самия град Хале, е добре да изберете по-топлите летни месеци. От горните части на двореца се разкрива прекрасна панорамна гледка към долината на река Заале, на чийто фон със сигурност си струва да си направите снимка за спомен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати