Замък Килийн

Замък Килийн

Един от най-старите и запазени замъци на Ирландия се намира в близост до Дънсани. Той е познат като замък Килийн (Killeen Castle) и представлява огромна постройка, състояща се от отделни сгради. Освен като архитектурен шедьовър двореца е известен и със своя огромен парк, който днес е превърнат в голф-игрище.

Замъкът Килийн е построен от Хю де Лейси през 1181 г. и е имал отбранителни функции. Предполага се, че е направен върху по-старо дървено съоръжение в нормански стил. От 1403 до 1950 г. замъкът е бил собственост на фамилия Плънкет. Това е една от най-старите англо-ирландски фамилии, които са ревностни католици.

Първоначално замъкът бил сравнително малка постройка, която с течение на времето се разраства, за да се превърне в сегашния величествен дворец. Около него започват да се оформят оживени пазари, селата се разрастват и за известно време той става трибуна за цялата общност.

Заради водените войни през края на осемнадесети век, на графовете от фамилия Плънкет често им се налага да отсъстват поради което поддръжката на Килийн става все по-трудна. Накрая той започва да се разрушава и остава в плачевно състояние до началото на деветнадесети век. Тогава графовете отново проявяват интерес към него и ангажират двама от най-добрите ирландски архитекти за времето си. Това са Джеймс Шейл и Франсис Джонстън, който е известен и с работата си върху замъка в Дъблин.

Килийн

Днес замъкът е собственост на прочутият американски професионалист по голф, Джак Никлаус. Той е вложил всичките си усилия да реставрира напълно двореца и да превърне парка около него в огромно голф-игрище. В продължение на две десетилетия той сам проектира спортното съоръжение и създава 18 дупки за топките.

Някои от тях са на лесно достъпни места и са предназначени за обикновените любителите на тази игра, докато други нарочно са поставени на такъв терен, че е необходимо наистина да си професионалист, за да могат топките да попаднат в тях.

Освен за любителите на голфа, паркът около замък Килийн е подходящ и за риболов. За почитателите на това хоби паркът предлага своите седем езера. Те са богати на варовик, което ги прави много подходящо място за развъждане на риба. Ако сте почитатели на пъстървата и щуката тук сте на идеалното място.

Ако не сте опитен рибар, също не се притеснявайте. На разположение са експерти, които ще Ви обяснят най-подробно какви въдици и каква стръв се използват за различните видове риба. Под наем се отдава и необходимото оборудван е- въдици, мрежи, стръв, облекло и обувки.

Можете да посетите замък Килийн по всяко време на годината. Той е разположен само на няколко минути от малкото селце Дънсани и от оживения град Дънсхоглин. Той е лесно достъпна туристическа забележителност, защото е само на около 30 минути от летището на Дъблин, до което можете да стигнете с организирани автобусни линии.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати