Кирена

05.08.2013
Кирена

Поради местоположението на Либия, разположила се царствено на бряга на Средиземно море, тя открай време е апетитна хапка за различните народи. От над 10 000 години претенции за нейните територии са имали бербери, гърци, финикийци, римляни, араби и италианци.

Днес в тази арабска държава са останали много паметници, свидетелстващи за други култури и истории. Може би най-забележителните от тях се намират в Кирена (Cyrene), която някога е била един от най-известните градове в Античността.

Поради строгия режим на Муамар Кадафи Либия в продължение на години е живяла в изолация, а забравените древни градове са били дълго време пренебрегвани. В наши дни археолозите документират и реставрират развалините от Кирена, чиято значимост е била забравена от обществото.

Около 700 г. пр. н. е. в Северна Африка се заселват гърците, които започват да наричат новите си територии Либия. През 631 г. след предсказание на делфийския оракул, те създават град Кирена, който се превръща в един от най-могъщите градове на своето време. Днес той е сред основните туристически забележителности в Либия и е единственият гръцки град сред петте либийски обекта, включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Кирена, Либия

Кирена е определяна от археолози и учени за най-дълговечният археологически съперник на римските градове. Тя е свидетел на продължилите с векове плодородни и богати времена и през първи век е един от космополитните градове на своето време.

Предполага се, че първите представители на Кирена са преселниците от цикладския остров Санторини. Започнали да изграждат красиви домове, ателиета и храмове. Първи цар на Кирена станал Бат-Аристотел.

След епохата на Александър Велики, градът е бил управляван от Птолемей, а по-късно от Рим. Градът запазва значението си като административен център на провинция Киренайка. През 7 в. арабите започват да разпространяват исляма в цяла Северна Африка и достигат до териториите на днешна Либия. След арабските завоевания през 642 г. Кирена престава да съществува.

Тя остава обаче известна в историята като изключително богат и проспериращ град. В него са се секли монети от благородни метали, изграждали са се храмове и представителни сгради, в които е живял елита. В литературата и днес името Кирена се споменава с благоговение. Имало е дори училище по философия, от което са излезли едни от най-известните ни древни философи и мислители.

Особен интерес из руините на Кирена представлява 2500-годишния храм на Зевс. Той е изключителен пример за древно гръцко изкуство, но за съжаление доста години е останал на произвола на съдбата.

Кирена е лесно достъпна туристическа дестинация, защото се намира на около 16 км. от морското пристанище Аполония. Можете да посетите нейните руини по всяко време на годината, но за предпочитане е да избирате месеците през пролетта и есента.

За влизане в Либия не се изисква конкретна имунизация, но е препоръчително да се ваксинирате против дифтерия, тетанус, полиомиелит, хепатит А и Б. В отделни райони на страната съществува засилен риск от заразяване с малария.

4.5
Общо гласували: 2
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати