Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Кахузи-Биега

Национален парк Кахузи-Биега

Национален парк Кахузи-Биега

Демократична република Конго е известна със своите девствени тропически гори и голямото си разнообразие на животински видове. На нейната територия са се разположили седем национални парка, които привличат като магнит туристите и търсачите на силни усещания към тази африканска държава.

Сред най-посещаваните национални паркове на Демократична република Конго е Кахузи-Биега (Kahuzi-Biega National Park), на чиято огромна площ са се разположили красиви тропични гори, над които доминират двата изгаснали вулкана - Кахузи и Биега, от които произхожда и името на парка. В този девствен рай, отличаващ се с разнообразна флора и фауна, можете да наблюдавате живота на планинските горили, които живеят на височина от 2100 до 2400 м. надморско равнище.

Национален парк Кахузи-Биега се състои от два сектора, които са свързани чрез тесен коридор. Разделен е на ниска и висока част, всяка характеризираща се с индивидуална растителност и разнообразие от животински видове.

Паркът е разположен в източната част на страната, в провинция Южно Киву и заема площ от около 6000 кв. км. Създаден е през 1970 г. и само десет години по-късно е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Освен с животинския и растителния си свят национален парк Кахузи-Биега привлича туристите и с двата си изгаснали вулкана. Кахузи се намира на 3380 м. надморска височина, а Биега на 2790 метра над морското равнище.

Горила

Сред най-ценните обитатели на парка се считат планинските горили. Поради военните конфликти в страната и враждебното отношение на хората към животните, днес от този вид са останали само около 250 представители, като броят им продължава да намалява.

Освен горили тук можете да срещнете и шимпанзета, лемури, антилопи и африкански слонове. Освен това в близост до парка се намира и град Букаву, който заедно с езерото Киву, се считат за едни от най-красивите кътчета в Конго.

За определен период от време системата за поддръжка на националния парк е почти разрушена, което дава свобода на бракониерите. Месото от горили започва все по-често да се среща по традиционните пазари, организирани в Конго. Друга причина за застрашаването на териториите на парка са големият приток на бежанци от Руанда в близост до него, изнасянето на дървесина, присъствието на цели групи от представителите на реда и много други. Това налага през 1997 г. национален парк Кахузи-Биега да бъде определен като зона, в която живеят застрашени от изчезване видове.

Днес ситуацията в парка е относително стабилна. Конгоанският институт за опазване на природата, известен със своето съкращение ICCN, работи енергично за наблюдението на горилите и опазване на растителния и животински свят на парка.

Можете да посетите национален парк Кахузи-Биега по всяко време на годината, но избягвайте дъждовните сезони от април до май и от октомври до януари. Имайте предвид, че през нощта температурите доста падат и е добре да си вземете и дрехи с дълъг ръкав.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати