Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Гарамба

Национален парк Гарамба

Национален парк Гарамба

Демократична република Конго, известна със своите национални паркове, голяма част от които са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, е рай за застрашените животински видове. Един от най-забележителните й национални паркове е Гарамба (Garamba National Park). Той се намира в североизточната част на страната, недалея от границата й със Судан. Заема площ от около 5000 кв. км. и също е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Национален парк Гарамба е основан през 1938 г. и е най-известен с популацията от бели носорози, които са сред силно застрашените от изчезване видове. В началото на 60-те години на миналия век тук е имало около 1300 екземпляра, докато през 80-те години са наблюдавани едва 15.

Основна причина за това е продължилата 20-години война в Конго. В източната част на страната през 1998 г. започва гражданска война, в която са замесени бунтовници тутси. Тя бързо успява да се превърне в международен конфликт. Стига се до невъобразима нищета, свързана с множеството бежанци и цялата страна е обзета от хаос, който естествено се оказва рай за бракониерите. Тъй като през този период никой не се занимава с охраната на животинския и растителния свят в националните паркове и резервати, белите носорози стават изкупителна жертва.

Въпреки че войните и нелегалната експлоатация оставят трайни следи в парк Гарамба и биологичното разнообразие продължава да е застрашено, днес благодарение на програмите за защита на редките видове животни броят на белите носорози е нараснал до нарастването им на 40.

Други представители на животинското разнообразие в Гарамба са слонове, жирафи, хипопотами и леопарди. Навсякъде прелитат красиви, едри пеперуди и се чуват виковете на пъстроцветни папагали.

В южната част на парка преобладават гъсти тропически гори, а на север е саваната. Ако се разхождате из вечнозелената растителност наистина ще Ви се стори, че сте попаднали в царство от детските приказки. Трудно могат да бъдат различавани отделните дървета, защото ще се изправите през една зелена стена от листа и клони, които имат различни цветове. Можете да се разходите из пътеките, проправени от дивите животни и да се опитате да проникнете навътре в тази величествена гора.

В края на четиридесетте години на миналия век в Гарамба била наблюдавана интересна симбиоза между хипопотами и вид риба, която приличала на шаран. Тези риби толкова здраво се засмуквали с устата си за дебелата кожа на едрите животни, че когато хипопотамите се подавали над водата, рибите за известно време оставали засмукани за тях. Станало ясно, че това им поведение е свързано с факта, че по кожата на хипопотамите има полепнали водорасли, които се превръщат в източник на храна за рибите.

Популацията на хипопотамите също застрашително е намаляла през последните десетилетия. Това може да доведе и до намаляване на рибата в реките и езерата, тъй като е известно, че там където има много хипопотами, има голямо изобилие от риба. Причината се крие в това, че изпражненията на хипопотамите довеждат до масовото развитие на планктон, с който много риби се изхранват.

Можете да посетите невероятния конгоански парк Гарамба по всяко време на годината, но най-подходящи за посещение са месеците от декември до април.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
42
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати