Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Природен резерват Окапи

Природен резерват Окапи

Природен резерват Окапи

В непроходимите гори, разположили се в североизточната част на Демократична република Конго, се намира приказна местност, която е обявена за природен резерват. Това е Окапи (Okapi Wildlife Reserve), който заради голямата си значимост е включен от ЮНЕСКО в списъка за световно наследство. Той е един от петте природни обекта на ЮНЕСКО, намиращи се на територията на Конго и е един от най-посещаваните туристически обекти в африканската държава.

Природен резерват Окапи заема около една пета от площта на гората Итури. Разположен е около поречието на река Конго, която е една от най-големите речни системи на африканския континент и е най-пълноводната. По площта на огромния си сборен басейн тя се нарежда на второ място в света.

Благодарение на многоводието си и големия брой прагове и водопади Конго е и една от най-богатите реки по запаси на хидроенергия. Водите й са богати с най-различни риби, а гъстите гори, оформящи драматичен природен пейзаж, са неизчерпаем източник на ценни суровини.

На територията на резерват Окапи живеят много застрашени от изчезвани животни и птици. Тук е едно от малкото места в света, където можете да срещнете животните окапи, дали името на резервата.

Окапи е преживен чифтокопитен бозайник от семейство Жирафи, който по украсата си доста прилича на зебра. Той се среща предимно в тропическата гора Итури в резерват Окапи. Достига височина от около 180 см и тежи около 230 кг. Заради раираната си окраска наподобява зебрите, но носи белезите на жирафите. Тези животни са боязливи и живеят усамотено, като общуват със себеподобните си само по време на размножителния период. Ражда се само по едно малко, което живее с майка си, докато отрасне.

Животните окапи са включени в Червения списък на световнозастрашените видове като потенциално застрашен вид. Тук живеят около 5000 окапи от общо 30 000, които са пръснати из цяла Африка.

Освен окапи, в резерватът ще срещнете и много леопарди, слонове, шимпанзета и други местни видове, открили своя рай по поречието на река Конго.

Друга атракция в тропическата гора Итури са хората, известни в целия свят под името пигмеи. Те имат нисък ръст и рядко надвишават 150 см. Събират плодове, див мед и орехи и ловуват дребен дивеч. С допълнителни хранителни продукти, като банани, ориз и маниока пигмеите най-често се снабдяват като срещу тяхното доставяне заплащат с труд. Обикновено работят като пазачи на плантациите или носят товари.

Из резерват Окапи ще видите на доста места колиби на пигмеи. Те имат формата на купол и са изградени от клони и листа. Причина за пръснатите домове е факта, че ловците-пигмеи местят лагера си на всеки два месеца. Те имат правото да ходят на лов за по-малки животни, като земната свиня или някои видове антилопи. Като цяло обаче ловът в резервата е забранен.

През 2002 г. достъпът до резерват Окапи е затворен за туристи. Причина е, че той е превзет от две враждуващи племена. Днес обаче спокойно можете да се разходите из резервата, за да разгледате дивата природа на Конго, да наблюдавате птиците и да се отдадете на авантюристични начинания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати