Биосферен резерват Джа

17.11.2013
Биосферен резерват Джа

Камерун е известен по цял свят с обаятелните си пейзажи, които дават живот на разнообразни растителни и животински видове. Особен интерес от туристическа гледна точка представлява територия, разположена в южната част на страната, в завоя на река Джа. Това е биосферен резерват Джа, който поради своята значимост е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Биосферен резерват Джа е определян от специалисти за един от най-големите и най-добре запазени масиви от екваториални гори в Африка. Той заема площ от 5260 кв.км., като около 90 % от територията му се считат за девствени. Почти от всички страни е заобиколен от река Джа, на която дивите животни се събират на водопой. Самата река е известна с богатото си биологично разнообразие и освен като източник за утоляване на жаждата служи и като основен източник за храна на животните.

Из горите на Джа се срещат 107 вида бозайника, пет от които са редки и застрашени от изчезване. Освен да се запознаете с вековни дървета гиганти, тук можете да срещнете леопарди, достигащи 9 метра питони, рядко срещани горски слонове, по-многобройните обикновени африкански слонове и два рядко срещани вида крокодили.

Сред най-интересните обитатели на резервата са едрият горски глиган, африканската брадавичеста свиня и блатните антилопи бонго и ситатунг. Във вечнозелената тропична гора те са намерили своя рай. Това важи и за многобройните горили и шимпанзета, които весело си играят по клоните на дърветата.

Горили

Разнообразието на растителност също е голяма. Има 46 различни вида дървета, които често достигат височина от над 60 метра.

Особен интерес в резервата представляват и пигмеите, които са обитатели на влажните гори. Те са представители на пигмейското племе бака, което от векове населява южните територии на Камерун. Те са известни с дребния си ръст - мъжете рядко достигат над 150 см., а жените дори 140 см. Тези миролюбиви горски обитатели се прехранват предимно с това, което може да се намери в гората.

Някои от тях са ловци, но не застрашават животинското разнообразие в резерват Джа, тъй като са малко на брой, а териториите, които обитават, интензивно се стесняват. На много места ще видите изоставените им колиби, изградени от клони и листа. Причината за тези изоставени домове е, че на всеки два месеца пигмеите търсят нови територии, на които да ловуват.

Самите обитатели на влажните гори са притеснителни и рядко ще можете да ги видите. Ако искате да разговаряте с някой представител от тяхното племе, задължително трябва да носите подаръци, защото иначе поведението Ви ще се приеме за неуважително.

Експедиции във влажните тропични гори се предприемат по всяко време на годината, дори и по време на дъждовния сезон. Препоръчителни все пак са месеците от декември до април. Задължително е да имате предводител, който да Ви разведе из дивия свят на Камерун и да Ви запознае с неговата девствена природа.

4.5
Общо гласували: 4
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати