Национален парк Анадохахела

22.08.2013
Национален парк Анадохахела

Мадагаскар, истински рай за туристите, разполага с невероятно прелестна природа и голямо разнообразие от животни, които могат да бъдат срещнати само тук и никъде другаде по света. Неслучайно често е наричан островът на лемурите. Тук има няколко национални парка, сред които особен интерес представлява национален парк Андохахела (Andohahela National Park). Той се намира в югоизточната част на острова и е сред неговите основни забележителности.

Национален парк Андохахела се намира във влажните зони на Мадагаскар, поради което разполага с голямо разнообразие от растителност. Тук се срещат както тропическите гори, така и сухите бодливи храсти - две крайни противоположности. Растителността в парка е пищна, разнообразна и причудлива. Богат е на флора, която не се среща в никоя друга част на света. Тук е и единственото място, където палмата от рода Dypsis decaryi расте в дивата природа.

Национален парк Андохахела е защитена територия от 1939 г. Причина за това е изсичането на горите. Някога цялата източна част на Мадагаскар е била покрита от гъсти девствени гори, но населението на острова, както и преселници от Индонезия започват да изсичат вековните гори, за да могат да разчистят повече терени, на които да отглеждат различни култури.

Особено фатални за горите на източното крайбрежие са годините в края на 19 и началото на 20 в., когато френските колонизатори откриват ценните дървета и обезлесяват огромни площи. Това налага обособяването на територии, които да бъдат защитени, за да могат дъждовните гори да бъдат запазени.

Въпреки далечното минало на националния парк, той е открит от туристите едва през 1998 г. Заема площ от 760 кв. км. и има доста разнообразен релеф. Най-високите му точки са на планинската верига Аноси, която е предпочитано място за катерачите.

В Мадагскар се въдят 36 вида лемури, от които 13 вида се срещат в Национален парк Андохахела. Тези странни животни са потомци на отдавна живели полумаймуни и живеят само в тропичните гори на Мадагаскар.

Тъй като отдавна са предизвикали интереса на чужденците, през годините са правени много опити да бъдат отглеждани в европейските зоопаркове, но повечето усилия завършват безуспешно.

През деня рядко ще можете да зърнете техни представители в парка, защото по това време те спят по хралупите си. Обикновено излизат само нощем, когато настъпва тяхното време за лов.

В Национален парк Андохахела се срещат около 130 вида птици и 67 вида влечуги, голяма част от които рядко срещани. Има редки видове гекони, змии и костенурки. Земноводните наброяват около 50 вида.

Паркът е разделен на три зони. Първата разполага с голямо изобилие от зеленина, защото е цялата покрита с гори. Втората зона се характеризира със сухи гори и бодливи храсти е дом на много лемури и влечуги. Третата зона се отличава с растящата в нея палма от рода Dypsis decaryi.

Тук климатът е горещ и влажен. През цялата година духа югоизточния пасат от Индийдкиоя океан поради което валежите често надхвърлят 3000 мм. Най-дъждовно в времето от декември до април. Тогава в парка вали почти всеки ден, което е рай за растителността му.

Сухият сезон е от ма до ноември, но и дори тогава валежите са често срещано явление. За най-хладен се смята месец юли, когато температурите са около 16-18 градуса по Целзий. Февруари е най-топлият месец, който е и най-неприятен. Тогава хем е прекалено топло, хем е и задушно, защото валежите са най-обилни.

Снимка: pbase.com

4
Общо гласували: 2
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати