Бург Фондерн

Бург Фондерн

Германия, добре позната на туристите с многобройните си замъци, може да се похвали и с едно великолепно крепостно съоръжение, което някога се е намирало на остров, заобиколен от всички страни от вода. Това е замък Фондерн (Burg Vondern), който се намира в района Остерфелд на град Оберхаузен.

Въпреки че само преди няколко десетилетия тази прекрасна постройка беше оставена на произвола на съдбата и дори се е обсъждало части от нея да бъдат разрушени, след мащабна реконструкция тя е готова отново да посреща гости и се радва на жив интерес от страна на туристите.

Германският град Оберхаузен се намира в Нордрайн-Вестфален, а замък Бург Фондерн някога е бил собственост на графовете и херцозите от Клеве. Не е ясна точната година на построяването му, но първото му споменаване в историческите хроники е от 13 в. През годините откакто съществува е имал най-различни собственици, докато най-накрая не става притежание на град Оберхаузен и през 1987 г. е обявен за паметник.

Дворцовият комплекс се състои от господарска къща и от двукрила представителна част, която всъщност придава на конструкцията формата на замък. Основната част на дворцовия комплекс преди векове се е намирала на отделен остров, заобиколен от вода.

Замък Фондерн

Видът, който има днес замъка се дължи на сериозни реконструкции, направени в началото на 16 в. Стилът, в който е издържана цялата фасада е от късната готика и ренесанса.

Няма ясни данни кога точно е започнал да бъде изграждан Бург Фондерн. За господарите от Клеве се споменава още през 1162 г., а за самата постройка едва през 1266, като за неин собственик се посочва Герхард де Фондере. Дали той е бил първият, който е живял в замъка и дали той е наредил неговото построяване, все още не се знае.

По времето на Дитрих фон Фондерн става ясно, че той няма да има дете от мъжки пол и през 1401 г. неговите имоти се разпределят на двете му дъщери, Вредуне и Бате. През този период започва вече да се говори за замък, дотогава съоръжението е било обикновен имот.

В началото на 15 в. след последвала женитба, замъка става собственост на семейство Фон Лое. Тогава се прави мащабна реконструкция, както и доста разширения. След смъртта на Весел фон Лое, който бил омъжен за Гертруд Вилиг, замъка попада в ръцете на фамилия Вилиг. По-късно е собственост на графовете от Неселроде, Ландскрон и Райхенщайн. Те обаче не са използвали замъка, за да живеят в него.

За известно време дворцовия комплекс попада в границите на пруската държава, а след втората световна война е собственост на град Оберхаузен. Използва се предимно за селскостопански цели. През периода 1982-1995 г. сградата е подложена на мащабни ремонтни дейности и днес е с отворени врати за посетители.

Можете да посетите замък Фондерн по всяко време на годината. Особено очарователен е през август, защото тук се провеждат рицарски игри и се урежда средновековен пазар. Интересен е и малкият музей, в който ще видите много предмети, открити в района на замъка по време на археологически разкопки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати