Джебел Баркал

Джебел Баркал

В Судан има една необичайна планина, която от векове се смята за свещена. Намира се на около 400 км северно от Хартум, на голям завой на река Нил. Около тази малка планина, известна като Джебел Баркал (Gebel Barkal), са се издигали 13 храма и 3 дворци, които са били част от древния град Напатал, превърнал се в столица на независимото кралство Куш. Заради значимостта му този обект е включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО и е сред основните забележителности на Судан.

Планината се смята за свещена още по времето на Новото египетско царство. Основните постройки са изградени от Тутмос Трети, но има и такива, които са от времето на нубийските фараони, най-вече при Тахарка.

Влиянието на Тахарка, син на великия фараон Пийе върху Египет и днешна Сирия е всеобхватно. Само шест години след като се качил на трона река Нил излиза от коритото си и заливайки долината донесла невиждана реколта на народа.

Без да пести печалбите Тахарка решил да вложи богатството си в изграждането на храмове, дворци и всякакви представителни сгради. Естествено най-много средства били заделени за двете свещени столици Тива и Напатал, разположена до Джебел Бакар.

Руините около планината за първи път са проучени от европейски изследователи и археолози в началото на 19 в. Истински разкопки се реализират едва през 1916 г. от екипа на Джордж Райзнър в експедиция, организирана от харвардския университет. По-късно идват и изследователи от римския университет Ла Спиенца, които са ръководени от Серджо Донадони.

Един от най-тачените от специалисти храмове е този на Амон. След като изградил първо храма на Амон в близост до Тива, Тахарка наредил и в близост до свещената планина Джебел Баркал да бъде иозграден такъв. Той смятал, че това е родното място на любимия му бог.

Освен него той издигнал и храм на съпругата на Амон, богинята Мут. Това била само част от строителната кампания в цялата империя, която се простирала от Северен Египет до Нубия. На скалния връх на Джебел Баркал наредил да бъде изписано името му, за да се знае кой е сътворил храмовете.

Пирамиди Карима Джебел Баркал

Самата планина е висока по-малко от 100 метра и е известна със своята удивителна скална игла, която векове наред е омагьосвала египетските фараони. Предполага се, че била използвана като ориентир от търговците като място, където Нил може да бъде прекосена по-лесно.

В близост до нея предпочел да бъде погребан Тахарка, в изградена специално за него пирамида. Ако се гледа от върха на Джебел Баркал неговата гробница е ориентиран към изгрева на първия ден от новата година в древноегипетския календар. Той вярвал в египетските схващания, че някога ще се прероди отново.

За съжаление от пирамидата, в която е погребан Тахарка, както и от останалите гробници, не се е запазило много, но ще можете да видите погребалните фрески, които са на внушителната възраст от над 3000 години.

За посещение на Судан препоръчителни са месеците от ноември до март. Имайте предвид, че в тази африканска държава през цялата година има риска от малария.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати