Национален парк Рувензори

20.08.2013
Национален парк Рувензори

В Източна Африка са разположени чудни планини, които често са наричани "Лунните планини", защото върховете им сякаш заблестяват от снега. Това е масивът Рувензори чието име в превод означава "дъждотворец". Основната част на тази планинска верига е защитена зона, известна под името Планински национален парк Рувензори (Rwenzori Mountains National Park). Поради своето богато разнообразие на флора и фауна и заради значимостта си като цяло паркът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Той се намира в западните части на Уганда и заема площ от почти 100 000 хектара. Тук се намира третият по височина връх в Африка, Маргерита, който е висок 5109 м. Парка обхваща ледници, езера и водопади и е считан за един от най-красивите алпийски пейзажи, които могат да бъдат видени в Африка.

Включва шест планински масива, които са разделени един от друг с дълбоки ждрела. В по-ниските части се срещат главно вековни гори, в средните части пирени, а на най-високите места единствено заснежени върхове.

Природните красоти за разглеждане в Рувензори са необятно много. Спускащите се водопади от планинския масив представляват незабравима гледка. Може би най-красива е странната растителност, която придава на Рувензори доста тайнствен и мистичен вид. Около езерата, образувани от дъждовната вода, се простират гъсти гори от дървесни папрати, пълзящи растения и бананови дръвчета.

Такива растения, които на други места достигат среден ръст, тук са се превърнали в гиганти. Лобелиите често надвишават 3 пъти човешкия ръст, а кръстецът достига височината на телеграфен стълб. На височините, където растителността е по-рядка, ще срещнете различни видове пирен, който надвишава 12 м. Сред по-забележителните видове няма как да не се спомене и гигантския хедър.

Планинската верига става позната на европейците едва през 1888 г., когато изследователят Хенри Мортън Стенли достига до това непознато място. Още тогава той написва в дневниците си, че 300 дни в годината върховете на тази приказна планина са скрити зад облаците.

Рувензори

Първото картографиране на Рувензори е направено от италианския дук Абруци Луиджи през 1906 г. Предполага се обаче, че още през 4 в. пр. н. е. Аристотел е визирал тези планини, наричайки ги "сребърна планина" в Централна Африка.

Особен обитател на парка е един вид хамелеон, който има на челото си стърчащи рога. Местните жители, които от векове си предават различни легенди, свързани с планината и нейните обитатели, се страхуват от него и смятат, че той носи лоша поличба.

Други интересни обитатели са черно-белите маймуни колобос и птиците нектарници. Слоновете се срещат само в покрайнините, докато леопарди можете да видите и по-нависоко. Сред най-необичайните животни тук се отличава дървесния дамян, който на пръв поглед изглежда като заек, но всъщност е най-близък родственик на слона. Характерна особеност при него е че има ноктите на копитно животно и че квичи като морско свинче.

Сред по-новите атракции на парка е сравнително новия му туристически център (отваря врати през 2012 г.), в който гостите на резервата ще могат да получат информация за маршрутите из парка, както и да си купят сувенири за спомен или да изпият по чаша кафе.

4
Общо гласували: 2
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати