Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Белизийски бариерен риф

Белизийски бариерен риф

Белизийски бариерен риф

Белизийският бариерен риф е вторият по големина в света след Големия бариерен риф, намиращ се до Австралия. Той е разположен до държавата Белиз, която е до най-северната част на Мексико.

Тук е рай най-вече за гмуркачите, любителите на природата и за всички, които искат да се запознаят със странностите на морския свят и неговите обитатели. Уникалните пейзажи в западната част на Карибско море привличат като магнит туристи от цял свят, както и хиляди аквалангисти.

Белизийският бариерен риф е най-големият в северното кълбо. Състои се от множество атоли, лагуни и корали, мочурища и над 450 тропически островчета, в които идват фрегати и рибояди. Особено красива е превърналата се в емблематична Велика синя дупка при рифа Лайтхаус, на около 80 км. югоизточно от Сан Педро. За мнозина на това място гмуркането се е превърнало в незабравимо изживяване.

Макар и по-къс от Големия бариерен риф, Белизийският риф има сложна екосистема, която разполага с над 500 вида риби и 65 вида корали. Особено впечатление за гостите на това райско кътче правят голямоглавите морски костенурки, които снасят яйцата си по пясъчните плажове на Белиз и можете често да ги мернете по плитчините на рифа.

С напредването на деня и през късния следобед можете да зърнете и морски крави, познати като ламантини. Обикновено теглото им е около 400-500 кг., а дължината около 2.8- 3 метра. Тези морски животни произхождат от четирикраки бозайници, обитавали сушата преди повече от 60 милиона години.

Вариантите за отсядане по островите до Белизийския бариерен риф са много. Препоръчително е да си резервирате хотел в Сан Педро на остров Амбъргрис, който е най-големия остров в северната част на рифа. Сред най-големите атракции на него е заведението "Шаркс".

бариерен риф Белиз

Ако решите да го посетите ще станете свидетели на невероятна гледка. Под терасата му има специална оградена площ, в чиито води спокойно си живеят акули, скатове, костенурки и всякакви водни обитатели. Макар че цените на заведението са доста високи, преживяването със сигурност си струва.

Ако сте гмуркачи, непременно изпробвайте уменията си във великолепния Хаф Мун Кей Уол, както и край местността, наречена Аквариума в близост до остров Лонг. По някои от островите на трите коралови атола можете да срещнете шепа местни жители, но като цяло те са почти обезлюдени.

Срещат се само обитателите на морския свят, както и голямо разнообразие от птици. Внимавайте изключително много ако сте решили да изпробвате уменията си в Синята лагуна, тъй като тя е прекалено дълбока и има сериозна опасност да изпаднете в азотна наркоза.

Може би единственото неприятно нещо тук е климатът, който обикновено е прекалено горещ и влажен. Препоръчително е да отидете до Белийзкият бариерен риф през периода от ноември до юни, но имайте предвид, че като цяло ураганите и наводненията тук са често срещано явление. Поради тази причина дори и през юли до октомври климатичните условия стават неподходящи за гмуркачите.

Можете да посетите Белизийския бариерен риф като отидете със самолет до Белиз Сити откъдето отново със самолет ще стигнете до остров Амбъргрис. Ако искате да разгледате и останалите острови можете да го направите с корабче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати