Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Маново-Гоунда-Сен Флорис

Национален парк Маново-Гоунда-Сен Флорис

Национален парк Маново-Гоунда-Сен Флорис

В сърцето на Африка се намира страна с древна култура, която е рай за туристите тъй като е една от най-непознатите държави на Черния континент. Това е Централноафриканската република, която освен с културата и фолклора си може да се похвали и с уникални пейзажи и непокътнати девствени гори, които са се превърнали в дом на различни животни. Тази потискана от бедност държава се мъчи всячески да предпази своята девствена природа и се бори да запази разнообразието от флора и фауна, създавайки няколко защитени зони, обявени за национални паркове.

Един от най-интересните и значими парка на Централноафриканската република е Национален парк Маново-Гоунда-Сен Флорис (Manovo-Gounda St. Floris National Park), който от 1988 г. е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Разположен е на границата с Чад и се причислява към големите защитени територии в Африка. През последните години е включен от световната организация към извънредно застрашените зони, тъй като набезите на бракониерите непрекъснато се увеличават, а самата държава няма финансовите средства да наеме персонал, който да следи за извършваните нередности в парка.

Въоръжените с пушки ловци необезпокоявано отстрелват едър дивеч, намалявайки по този начин цели популации. Най-засегнатите животни са слоновете и носорозите, а при някои видове животни намаляването е изчислено на над 80 %. В момента се обсъждат проекти как бракониерството да бъде ограничено, за да може богатото видово разнообразие на животните да се запази и за идните поколения.

В рамките на националния парк можете да срещнете различни природни системи. Редуват се савани, сухи гори, тропическа растителност и причудливи храсти. Всичко това се е разпространявало на площ от 17 400 кв. км., които от 12981 г. са обявени за национален парк. Заедно с трите защитени зони, които граничат с него, той има за цел да съхрани непокътната горската високотревна савана с редките дървесни и животински видове непокътната.

В парка можете да срещнете жирафи, слонове, лъвове, леопарди, биволи, два вида африкански носорози и голямо разнообразие от птици и влечуги. Той дава подслон на гепрадите и на застрашеното от измиране африканско хиеново куче, както и на редица копитни животни. За най-голяма гордост се счита дивата коза от вида Kobus ellipsiprymnus и птицата носорог, които радват зоолозите и научните изследователи. Няма как да не се споменат и конската антилопа и антилопата от вида Taurotragus derbianus, която може да достигне наистина внушителни размери.

Маново-Гоунда-Сен Флорис изобилства от различни водни източници. Във водните му басейни се къпят денонощно различни видове птици, а сред по-едрите обитатели се отличават нилските крокодили и хипопотамите, дебнещи своите жертви.

В парка са записани 57 вида бозайници и 320 вида птица, включително марабу, пеликани, рибарчета и сови. Забелязани са 25 вида грабливи птици и редкият китоглав щъркел, който обитава главно папирусните блата.

Можете да посетите парка по всяко време на годината, но препоръчителни са месеците от декември до април.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати