Национален парк Маново-Гоунда-Сен Флорис

22.10.2013
Национален парк Маново-Гоунда-Сен Флорис

В сърцето на Африка се намира страна с древна култура, която е рай за туристите тъй като е една от най-непознатите държави на Черния континент. Това е Централноафриканската република, която освен с културата и фолклора си може да се похвали и с уникални пейзажи и непокътнати девствени гори, които са се превърнали в дом на различни животни. Тази потискана от бедност държава се мъчи всячески да предпази своята девствена природа и се бори да запази разнообразието от флора и фауна, създавайки няколко защитени зони, обявени за национални паркове.

Един от най-интересните и значими парка на Централноафриканската република е Национален парк Маново-Гоунда-Сен Флорис (Manovo-Gounda St. Floris National Park), който от 1988 г. е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Разположен е на границата с Чад и се причислява към големите защитени територии в Африка. През последните години е включен от световната организация към извънредно застрашените зони, тъй като набезите на бракониерите непрекъснато се увеличават, а самата държава няма финансовите средства да наеме персонал, който да следи за извършваните нередности в парка.

Въоръжените с пушки ловци необезпокоявано отстрелват едър дивеч, намалявайки по този начин цели популации. Най-засегнатите животни са слоновете и носорозите, а при някои видове животни намаляването е изчислено на над 80 %. В момента се обсъждат проекти как бракониерството да бъде ограничено, за да може богатото видово разнообразие на животните да се запази и за идните поколения.

В рамките на националния парк можете да срещнете различни природни системи. Редуват се савани, сухи гори, тропическа растителност и причудливи храсти. Всичко това се е разпространявало на площ от 17 400 кв. км., които от 12981 г. са обявени за национален парк. Заедно с трите защитени зони, които граничат с него, той има за цел да съхрани непокътната горската високотревна савана с редките дървесни и животински видове непокътната.

В парка можете да срещнете жирафи, слонове, лъвове, леопарди, биволи, два вида африкански носорози и голямо разнообразие от птици и влечуги. Той дава подслон на гепрадите и на застрашеното от измиране африканско хиеново куче, както и на редица копитни животни. За най-голяма гордост се счита дивата коза от вида Kobus ellipsiprymnus и птицата носорог, които радват зоолозите и научните изследователи. Няма как да не се споменат и конската антилопа и антилопата от вида Taurotragus derbianus, която може да достигне наистина внушителни размери.

Маново-Гоунда-Сен Флорис изобилства от различни водни източници. Във водните му басейни се къпят денонощно различни видове птици, а сред по-едрите обитатели се отличават нилските крокодили и хипопотамите, дебнещи своите жертви.

В парка са записани 57 вида бозайници и 320 вида птица, включително марабу, пеликани, рибарчета и сови. Забелязани са 25 вида грабливи птици и редкият китоглав щъркел, който обитава главно папирусните блата.

Можете да посетите парка по всяко време на годината, но препоръчителни са месеците от декември до април.

4.5
Общо гласували: 4
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати