Скалната църква в Сен-Емилион

09.09.2013
Скалната църква в Сен-Емилион

Скалната църква в Сен-Емилион (Saint-Emilion) е част от световното наследство на ЮНЕСКО (UNESCO). Тази църква, която привлича огромно количество туристи от цял свят всяка година, е уникална, тъй като е изцяло изсечена в скалата. Над повърхността на скалната църква се издига единствено камбанарията ѝ. Всички помещения в храма са изцяло подземни, тъй като са под скалата.

Скалната църква в Сен-Емилион е известна като най-голямата скална монолитна църква на територията на Европа. Храмът е бил изсечен за три века. Първите работи по изсичането в скалата са започнали през осми век и са приключили едва през дванадесети век. Църквата е направена изцяло с усилията на монаси, които работели много и понякога броят им надхвърлял по петдесет на ден.

Историята на скалната църква започнала през осми век, когато монах на име Емилион намерил приют в пещера, която се намирала в южната част на Франция. Той започнал да живее като отшелник в една от пещерите и бързо успял да събере около себе си свои последователи. Монахът привличал много хора с умението си да върши чудеса.

Според легендите той превръщал съчките в хляб, а водата - във вино. Много скоро мястото, където той заживял, станало известно като Сен-Емилион. Местността се намирала на много важно място, тъй като била по пътя, който водел към Сантяго де Компостела (Santiago de Compostela).

В района, който се прочул като плодороден и даващ богати реколти от лозя, започнало да се произвежда качествено вино. В местността били издигнати много религиозни сгради и паметници.

Камбанарията на скалната църква в Сен-Емилион е висока 53 метра и се вижда отдалече. В края на двадесети век се наложило тя да бъде укрепена допълнително, тъй като огромната ѝ тежест – около 3000 тона, започнала да заплашва да се стовари върху храма под нея. За да се избегне подобна заплаха, били изляти специални колони, които да крепят камбанарията и да не ѝ позволят да рухне върху скалната църква.

За да стигнат туристите до върха на камбанарията, трябва да изкачат 187 стъпала. От върха на камбанарията на скалната църква се открива прекрасна гледка към цялата околност.

Скална църква в Сен-Емилион

Скалната църква учудва посетителите със съвършените форми на колоните и сводовете си. Тя е украсена с барелеф от ангели с по четири криле, които пазят портите на рая. Красивият храм е с изобилие от тежки арки. Туристите могат да видят специален отвор в скалната църква, през който са били изхвърляни мъртвите монаси, тъй като се е смятало, че по този начин те ще попаднат директно в рая.

В църквата има много фрески, които са били нарисувани през четиринадесети век. Те са били почти изцяло унищожени от времето и високата влажност, характерна за скалната църква, но преди десетина години са били изцяло възстановени.

Куполът на храма е украсен с фина резба, която представлява изображения на ангели. Тъмните помещения на скалната църква в Сен-Емилион са в контраст със светлия коридор, който води към тайнствена пещера. Точно тази пещера е мястото, където е живеел основателят на църквата – Емилион.

4.5
Общо гласували: 4
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати