Велес

Нина 2Нина 2
Новак
748
Велес

Велес е град в Македония с население от над 45 00 души. Градът е разположен в близост до най-голямата македонска река – Вардар. Селище с името Вилазора е било основано на мястото, където днес се намира град Велес, през втори век преди новата ера.

По времето на античността градът е приел името Вилоса. Докато градът е бил част от османската империя, той се е наричал Кьопрюлю. Точно по времето, когато градът е бил под владичеството на османските завоеватели, е било позволено на християните за изграждат свои храмове. Така във Велес са се появили много красиви християнски църкви и манастири.

Във Велес туристите не пропускат да посетят храмът на Свети великомъченик Пантелеймон, който е бил построен в средата на деветнадесети век. Храмът представлява красива базилика с декоративни елементи в бароков стил. Храмът на Свети великомъченик Пантелеймон, който е защитник на град Велес, е известен с перфектната си акустика, която се дължи на специални елементи, вградени в стените й.

В близост до града се намира църквата Света Богородица, която е построена през седемдесетте години на деветнадесети век. Тя е запазена и привлича много любители на старинните църкви. В града, в близост до планината Свети Илия се намира църквата Свети Спас, която е построена още през четиринадесети век.

Храмът е украсен с красиви стенописи от известния местен зограф Георги. В църквата се намират няколко гробници, където се намират останките на спомоществователи на храма. В църквата са запазени икони от началото на деветнадесети век.

В града се намира и църквата Света Петка, която първоначално е построена като параклис. В близост до града се намира и църквата Свети Димитър.

Град Велес е известен не само със своите християнски храмове, но също така и с културните си традиции и с поетичните си фестивали. Около града има петдесетина пещери, сред които се откроява пещерата Макарковец. Сред природните красоти изпъква клисурата Пещи, която е наистина великолепна.

Езерото Младост е любимо на местните жители и на туристите, които се наслаждават на красивите му води и на рибата, от която се правят специфични ястия. Около езерото често има къмпингуващи туристи.

В град Велес има много старинни къщи от деветнадесети век, които са със запазен интериор и са интересни за туристите. Сред тях е къщата на Паунови, която е построена през 1868 година. Друга къща, която се откроява с красивата си архитектура, е тази на семейство Тренчови.

В града туристите не пропускат да разгледат красивата камбанария от дърво и камък, която изпълнява и ролята на часовникова кула. Тя е била изградена през шестнадесети век. През осемнадесети век тя се е превърнала в часовникова кула и е един от символите на града.

Във Велес се намира и монумент, издигнат през седемдесетте години на двадесети век в чест на загиналите във Втората световна война войници от град Велес.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати