Замък Сендъл

Замък Сендъл, Великобритания

Като страна Великобритания представлява интерес както за местните хора, така и за туристите. Градовете й са с древна история, която личи от многобройните забележителности в тях. Старинни крепости, величествени замъци, църкви и катедрали могат да се видят в почти всеки неин град.

Особен интерес за туристите представлява замък Сендъл (Sandal castle), разположил се царствено в град Уейкфийлд- катедрален град, намиращ се в югоизточната част на Западен Йоркшир. Всяка година той посреща все повече посетители, дочули за известната битка при Уейкфийлд, която се е водила в близост до него през 1460 г. по време на войните на розите.

Замъкът Сендъл представлява разрушена средновековна крепост, от която обаче човек лесно може да добие представа за някогашното му величие. Разположен е в красива местност с изглед към река Колдър, по чието поречие се образувал градът.

Най-голяма популярност придобива през 1460 г., когато по време на войните на розите е бил убит Ричард, херцог на Йорк. Друг повратен момент в историята му е през 40-те години на 17 в., когато по време на Гражданската война в Англия е обсаден два пъти от парламентарните сили и малко след това е лишен от защитните функции, които изпълнявал до този момент.

Замък Сендъл

За съжаление от някогашната крепост не е останало много и времето е казало своята дума. Как е изглеждал замъкът в момента на построяването му може да се види в Посетителския център и в музея на град Уейкфийлд, но за да добиете истинска представа за величието му е добре да го посетите на място. От хълма, на който е построен, се открива великолепна гледка към долината на река Колдър и към целия град.

Историята на замък Сендъл се свързва с името на Уилям де Уорин, втори граф на Съри. Той получава правото на собственост върху земята и нарежда да бъде построен замък. Постройката е изцяло от дърво и се явява първият замък Сендъл. Дървените укрепления са заменени с камък през 12 в.

Най-голямо развитие търпи замъка по времето на Ричард Трети, който го избира за своя северна база. Тогава са заделени значителни средства за разширяването и реконструкцията му. След като Ричард Трети е убит, замъкът започва да запада. За него се чува отново по време на Гражданската война. По това време той е притежание на краля, поради което е обсаден от парламентаристите.

Въпреки че армията на краля се защитава доста упорито, накрая се предава. До края на обсадата голяма част от замъка е разрушена и не е възстановена. Това, което е останало от него днес се поддържа от частни инвеститори.

Изграден е модерен посетителски център, в който можете на многобройни дисплеи да разгледате каква значима история е имала постройката и какъв внушителен вид е имала някога.

Можете да посетите замък Сендъл и град Уейкфийлд по всяко време на годината, но най-подходящи са месеците от май до септември. Дори и тогава е добре да си носите по-топли дрехи, тъй като Великобритания е известна по цял свят с дъждовното си време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати