Pochivka.com»Статии и Новини»Острови»Островите Хърд и Макдоналд

Островите Хърд и Макдоналд

Островите Хърд и Макдоналд

В южната част на Индийския океан се намират два острова, които заради своята значимост като екосистема са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Това са остров Хърд и прилежащия към него архипелаг Макдоналд, които са недокоснати от човешка ръка и са едно от малкото кътчета в света, разполагащи с наистина девствена флора и фауна, които съжителстват спокойно без да са притеснявани от човешката дейност и присъствие.

Островите Хърд и Макдоналд са вулканични острови и се намират в средата на подводния хребет Кергелен, който е френско притежание. Те са разположени на около 1700 км. от Антарктида и на 4100 км. от град Пърт. Тези суб-антарктически перли са били дълго време притежание на Обединеното кралство, но през 1947 г. са предадени на Австралия, чието притежание се явяват и днес. Островите са уникални, тъй като на тях вулканичната дейност продължава да е активна, което ги превръща в "прозорец към Земята". От процесите, осъществяващи се на тях, учените и изследователите черпят полезна информация за демографските изменения и за образуването на ледниците.

На остров Хърд се намира единственият действащ австралийски вулкан. Най-високият връх на него е Моусън, който достига 2745 м. Откакто съществува е известно само трима алпинисти да са го изкачвали, което го превръща в магнит за опитните катерачи и търсачи на силните усещания. Самият остров Хърд заема площ от 368 м., а бреговата му ивица е 102 км. До него се стига трудно, тъй като няма изградено пристанище и местата, на които можете да хвърлите котва са малко и доста надалеч от брега му.

Поради студения си климат остров Хърд не е сред предпочитаните от туристи дестинации. Зимно време температурите обикновено са минус 20 градуса по Целзий, а през лятото около 2.5 градуса. Може би именно това позволява уникалниата му екосистема да се запази в напълно консервиран вид. Характеризира се спълна липса на чужди животни и растения.

Този мрачен планински остров, който е почти целият покрит от ледници, се явява рай за многобройни птици и тюлени, чийто живот може да се наблюдава без те да са обезпокоявани. Заради степента му на съхранение той е обявен за природен резерват. Считан е за безлюден остров, на който до 1955 г. е функционирала научно-изследователска станция.

Остров Макдоналс се намира на около 40 км. западно от Хърд. Заема площ от едва 1 кв. км. Включен е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство заедно с остров Хърд. И двата острова днес служат като индикатор за негативните последствия от глобалните промени в климата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати