Остров Макуори

Остров Макуори

В Южния океан се намира един необикновен остров, който заради значимостта си е включен през 1997 г. в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Разположен е на около 1500 км. от Тасмания и е антарктическо владение на Австралия. Макар и винаги студена, тази малка перла е чудесно място за любителите на пингвините, които тук се срещат с цели популации.

Това е остров Макуори (Macquarie Island), на който има необикновена растителност, успяла да се приспособи към неприятните климатични условия. Тук се срещат и някои застрашени от изчезване видове, поради което е обявен за защитена местност още през 1933 г.

Остров Макуори има дължина от 34 км. и ширина от 5 км. Той е много слабо населен, но на него се намира базата на австралийските експедиции, тръгнали към Антарктика. Минава към щат Тасмания едва през 1900, но официално е обявен за Тасманийско владение през 1978 г. Открит е през 1978 г. от Фредерик Хаселборо, капитан на английски кораб.

Остров Макуори се характеризира с хладен и влажен климат, при който бурите са често явление. Средните му температури са около 0-4 градуса по Целзий. Макар и да изглежда далеч по-малко атрактивна туристическа дестинация в сравнение с райските кътчета на Австралия, златистите й плажове или Големия бариерен риф, този остров е истинско чудо на природата.

Обрасъл е с растения, които са успели да се аклиматизират на неблагоприятните условия. Те, както и животинсия свят на Макуори, представляват голям интерес от страна на учени и изследователи. Тук се срещат 35 вида висши растения, сред които по-забележителни са ливадината Poa foliosa, Аzorela и растението Stilbocarpa polaris от сем. Кръстоцветни.

Най-очарователен на него обаче е животинския свят. Още през миналия век той е бил предпочитано място за тюлените. За съжаление намесата на хората си казва думата. Тук се появяват ловци, искащи да забогатеят от ценната им кожа. Предполага се, че около 80 000 животни са били убити чрез тъп удар в предната част на главата им.

Кожите им после са продавани за баснословни суми. Заради месото са убивани и морските слонове и кралските пингвини. В резултат на това броят им значително намалява и днес се предвиждат различни проекти за възстановяването на популацията им.

В края на 19 в. на Макуори са пренесени питомни зайци и котки, а от преминаващите кораби се завъждат и домашни мишки и плъхове. Това довело до нова катастрофа. Тези животни бързо се нахвърляли върху яйцата на гнездещите обитатели, както и върху по-малките птички. Зайците пък причинили огромни щети на съществуващата на острова растителност.

В края на 20 в. е изчислено, че на острова живеят около 150 000 зайци. Това налага вземането на спешни мерки и срещу тях започва борба. Това обаче се оказва малко късна мярка, тъй като става ясноа, че вече са измрели два вида местни птици, които са се срещали само на острова и никъде другаде - подвид на синьоклюния папагал и подвид на дърдавеца.

Утешителен остава фактът, че обектът е включен в списъка на ЮНЕСКО и е защитена територия. През втората половина на 20 в. започват отново да се забелязват морски мечки, известни като новозеландски. Интерес за орнитолозите представляват новите колонизаторки на острова - скорците и брезовата скатия.

Можете да посетите остров Макуори по всяко време на годината стига да си носите топли дрехи. Най-подходящ е месец януари, когато температурите са по-високи, но рядко надхвърлят 8 градуса по Целзий. Причина за хладните температури и близостта на Антарктида. Не се изненадвайте, ако надалеч в океана видите огромните плаващи айсберги.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати