Влажни тропици на Куинсланд

25.09.2013
Влажни тропици на Куинсланд

Австралия е известна със своята неповторима флора и фауна, която може да бъде видяна само на този континент. За истинска райска градина се счита североизточният щат Куинсланд, който е посещаван от най-много туристи. Причина за това е не само атрактивния му бряг, но и множеството забележителности, намиращи се навътре в континента.

Такава атракция е джунглата от дъждовни гори, намираща се в северните части на щата. Влажните тропични гори са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство заради своята значимост и наред с Големия бариерен риф са сред основните забележителности в района.

В региона на тропическите гори ще срещнете уникални растения, които съществуват още от времето на древния континент Гондвана, след чието разцепване се е образувала Австралия. Ще се натъкнете на незабравими клисури, непроходими влажни гори и най-високия австралийски водопад-Уаламан. Най-приятния начин, по който можете да разгледате вековните тропически гори, е ако използвате лифта "Скайрейл", на който можете да се качите в Куранда или в Кеърнс.

За предпочитане е първият вариант, тъй като така ще можете да се насладите на величествените гледки, които се разкриват към кафеникавата река Барън и към високите дървета на тропическата джунгла на Куинсланд. Ще зърнете уникални диви животни, сред които се отличава птицата южен казуар. Тя достига височина от 1.8 метра и е третата по големина.

Не може да лети, но ако се почувства застрашена става доста агресивна. Фигурира в книгата за рекордите на Гинес като най-опасната птица за човека, въпреки че последния смъртен случай е регистриран през 20-те години на миналия век. Интерес представлява и мъничкия кенгуров плъх, но него ще можете да видите само ако решите да се разходите пеша из непристъпната джунгла.

Ако сте предприели въздушната разходка с лифт ще имате две спирки, тръгвайки от Куранда. Можете да слезнете, за да се полюбувате на джунглата отдолу. Няма да е никак чудно ако зърнете някой питон, излезнал на разходка за плячка или просто, за да се препича на жаркото слънце. Ще можете да посетите водопада Барън, който се слави като едно от местата, на които има едни от най-интересните пеперуди.

Можете да се прехвърлите в друга кабинка, която ще Ви отведе на спирка "Ред Пийк", откъдето можете да си наемете екскурзовод, който да Ви разведе из по по-забележителните места на австралийската джунгла и да Ви разкаже подробно за международното й значение.

Влажни тропици Куинсланд

Последната спирка е в Кеърнс, където ще се озовете над обширни равнини и ще зърнете в далечината Коралово море. Наблизо се намира и Каравоника, където можете да посетите културния парк на аборигените "Тжапукай". Тук ще можете наистина да опознаете традициите на първите заселници на континента и да пробвате тяхната кухня.

Можете да посетите тропическите гори на Куинсланд по всяко време на годината, но имайте предвид, че за предпочитане е времето пред зимата, която е от юни до септември. Тогава е доста по-прохладно без да има много валежи, за разлика от лятото (от декември до март). Добре е да си направите предварителни резервации за лифта, за да не се налага да чакате.

4.4
Общо гласували: 5
5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати