Планина Утайшан

Планина Утайшан

Китай е рай за туристите. Тази уникална държава предлага на своите посетители множество културни забележителности и великолепни природни гледки. Един от най-интересните й обекти е планината Утайшан (Mount Wutai), в която се намира световноизвестния манастир, носещ нейното име. Той е разположен в провинция Шанси и всяка година е посещаван от хиляди туристи от цял свят. Заради значимостта си обектът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Утайшан е една от четирите известни будистки планини и се счита за място за уединение и поклонение. Според китайците всеки трябва поне веднъж в живота си да покори Утайшан, а будистите да посетят великолепния комплекс. Тя е културна забележителност, призната по цял свят. От особено голямо значение е Южният храм и Храмът на будистката светлина, останали спомен от династията Тан.

Тези дървени постройки са на заветната възраст от над 1100 години. Впечатление обаче ще Ви направи не само архитектурата, а и самата природа. Тъй като е защитена територия, тук са се запазили непокътнати причудливи скални образувания, девствена растителност и бистри поточета.

Планинската верига от векове е известна с красотата си по цял свят. Тя отдавна привлича множество будистки поклонници, тъй като се смята за седалище на бодхисатва Манджури. С нея се свързват множество истории, свързани една с друга през вековете.

В тях се преплитат реални събития и легенди и с течение на времето вече не е ясно кое е истина и кое не. Планината Утайшан разполага с пет върха и е най-високата географска точка на северен Китай. Според историците първоначално е била известна като Уфън шан, което в превод означава "планина с 5 върха".

Една от най-известните легенди, свързани с планината разказва, че някога тук било прекалено горещо, земята била напукана и имало пясъчни бури. Хората трудно обрабовали почвата и живеели сред голямо страдание. Тогава тук се появил будисатва Уън Джу, който видял какво се случва и решил да отиде до владетеля-дракон на Източно море и да го помоли да му предаде вълшебен камък, който имал способността да превръща сушата във влага.

Владетелят трудно се съгласил да му даде камък и му казал, че ще е негов, само ако може да го пренесе сам. Уън Джу превърнал камъка в малко топче и го отнесъл със себе си в планината. Тогава Утайшан веднага се превърнала в прохладно естествено пасище, което хората започнали да боготворят. Малко по-късно бил построен и манастира.

манастир Утайшан

Манастирът Утайшан разполага с 68 храма, което го превръща в най-големия будистки комплекс в югоизточна Азия, а според мнозина и в целия свят. Намира се в северните части на Шанси, на около 230 км. от провинциалния център, град Тайюан. След включването му в списъка на ЮНЕСКО за защита на този уникален културен паметник са отделени 10 милиарда китайски юана от правителството. Освен реставрация на храмовете се цели и изграждането на инфраструктурата на това място с цел привличане на повече туристи.

Можете да посетите планината Утайшан по всяко време на годината, но за предпочитане е да изберете проелтните и есенните месеци. Особено интересно става мястото по времен на празника Цинми. Той се провежда всяка година от 4 до 6 април и представлява дни за почитане паметта на починалите приятели и близки.

Това се счита за един от 24-те сезона според традиционния земеделски календар и е национален празник на Китай. По време на Цинмин планината Утайшан е посещавана от около 15 хиляди души. Имайте предвид обаче, че обикновено през тези дни времето е доста дъждовно, поради което е добре да си носите чадъри и дъждобрани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати