Pochivka.com»Статии и Новини»Пещери»Скалисти пещери на Лонгмен

Скалисти пещери на Лонгмен

Скалисти пещери на Лонгмен

Китай е рай за любителите на древните светове. Туризмът от години се е превърнал в нов печеливш сектор. Според Световната туристическа организация до 2020 г. азиатската държава ще бъде посетена от над 137 млн. туристи, което ще я превърне в най-търсената дестинация в света.

Тя се отличава от останлите си съпернички за този приз с множество паметници на културата и природата, които са включени от ЮНЕСКО в списъка за световно и културно наследство. Особен пример за това са скалистите пещери на Лонгмен, които са сред основните забележителности, с които се гордее Китай.

Скалисти пещери на Лонгмен се намират в непосредствена близост до град Лоян, който по времето на източната династия Чжоу (770-256 г. пр. н. е. ) и на източната династия Хан (25-220 ) е бил столица на държавата.

Самият град е забележителен, но повечето туристи идват дотук с цел да разгледат скалистите пещери на Лонмън. Те се състоят от над 2300 пещери, които са започнали да бъдат издълбавани през 494 г. по времето на северната династия Вей.

Пещери на Лонгмен

Те са разположени в дълга около 1000 м. скалиста стена и са издълбавани в продължение на векове. От подножието до върха на скалата ще видите безброй килийки, които са свързани една с друга чрез тесни коридори. Във всяко кътче са издълбани статуи и берелефи, сред които се откроява образът на Буда. Най-голямата статуя достига височина от 17 метра и се счита за символ на местността.

Скалисти пещери на Лонгмен са сред плодородните льосови области на река И. На това уникално място ще откриете хиляди будистки скулптури, пред които вярващите са отправяли молитвите си. Много бързо пещерите Лонгмен са се превърнали в свещено за будистите място.

Особено впечатление ще Ви направи не само огромната статуя на Буда, която сте виждали на множество снимки и картички, но и някои зали, в които на едно място ще видите над 15 000 по-малки сръчно изработени скулптури.

Огромната статуя на Буда е направена по времето на династия Тан. Можете лесно да различите кои барелефи и скулптури са по-нови и кои по-стари. Ясно се вижда разликата в оформянето им.

От цялото многообразие на будистки символи и статуетки трудно можете да си представите, че те представляват едва 10 % от това, което някога са криели пещерите.

По времето на преследванията срещу будистите през 9 в. повечето от тях са разрушени и никога не са възстановени. Голям удар върху съкровището на Китай нанасят и западните любители на изкуството, които най-вече през 19 в. и 20 в. започват да заграбват ценните статуетки.

Според мнозина пещерите Лонгмен доста напомнят на нашия Аладжа манастир. Усещането наистина е доста сходно, но разликата е че в китайските пещери никога не са живеели монаси.

Можете да посетите Китай и неговите скалисти пещери по всяко време на годината, но най-приятни за разходки са пролетните и есенните месеци. До тях има ежедневни организирани маршрути независимо от коя точка на Китай ще решите да предприемете пътешествието си

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати