Хуанлун

02.12.2013
Хуанлун

Китай е една от най-предпочитаните туристически дестинации. И това никак не е учудващо. Тази азиатска държава разполага с едни от най-красивите природни чудеса в света, с градове, говорещи за древна история и с приказни архитектурни постройки, с които малко държави в тази част на земното кълбо могат да се похвалят.

Особено известна туристическа атракция е прелестния езерен район в провинция Съчуан, в който освен невероятните по форма езера, които сякаш са накацали едно върху друго, ще зърнете и множество потоци, водопади, зелени гори, заснежените върхове на планини и старинни храмове. Това е причина този район да бъде включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и всяка година той да привлича милиони посетители от цял свят.

Езерният район, намиращ се в провинция Съчуан, е известен като Хуанлун (Huánglóng), което в превод от китайски означава "Жълтият дракон". Причина за това е извитата форма, под която са се подредили многобройните езера. Той се намира в подножието на планина Миншан и заема площ от 1830 кв. км.

Районът представлява място, покрито с шуплест варовиков травертин, което погледнато от високо изглежда като излязъл пейзаж от научно-фантастичен филм. По своята същност Хуанлун представлява най-мащабния и разположен на най-голяма надморска височина езерен комплекс в света, образувал се от калцитни отлагания.

Мнозина не знаят какво означава думата травертин. Тази подобна на мрамор повърхност може да се срещне на хиляди други места по света. В районът Хуанлун количеството й обаче е извънредно много, поради което са се оформили приказни пейзажи, които човек може да оцени само ако ги види с очите си. Погледнато научно травертинът се образува от минерали на калциевия карбонат, но за любителите на природните красоти това не е толкова важно. Значение има само невероятната гледка, на която ще се натъкнат.

Хората от Тибет наричат Хуанлун "сърсуо", което в превод означава "златно море". Това обаче не е съвсем вярно. Над 3400-те езера с калцитни отлагания от травертнин изглеждат по-скоро разноцветни. Понякога на слънцето те наистина заблестяват и наподобяват злато, но през повечето време цветовете им се сменят от синьо до зелено.

Хуанлун, Китай

Трудно може да се избере кой е най-величественият езерен комплекс в този район. Китайците обаче предпочитат Усайчи, който е известен и като "Очите на Хуанлун". Той се състои от 693 езера, чиито цветове непрекъснато преливат един в друг. Намират се на 3576 м. надморска височина и се считат за най-голямата атракция в Хуанлун.

Водата в тези езера е винаги искрящо синя, тъй като е изворна. Неслучайно Сай Хуелин, председател на Китайската туристическа асоциация в Канада, споделя за Усайчи: „Бил съм на много места по света, но според мен тук е най-красиво. Преди съм виждал снимки на Хуанлун, но истинския му образ е доста по-завладяващ. Тук е задължително място за истинския турист."

Хуанлун има какво да предложи и на почитателите на древната архитектура. Посетителите на Хуанлун могат да разгледат трите храма, разположени недалеч от Усайчи. Известни са като преден, среден и заден. Особено интересен е задният храм, построен по времето на династия Мин.

Можете да посетите приказния район Хуанлун по всяко време на годината. Ако сте решили да разгледате и древните храмове обаче е по-добре да дойдете тук по време на храмовите панаири, които се провеждат всяка година, между 13-я и 15-я ден на 6-я месец по лунния календар.

4.5
Общо гласували: 2
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати