Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Катедралатa Св. Пантелеймон в Киев

Катедралатa Св. Пантелеймон в Киев

Катедралатa Св. Пантелеймон в Киев

Ако насочим погледа си към Източна Европа, няма как да не споменем Украйна като туристическа дестинация. Тя е втората по големина държава на Стария континент след Русия, а столицата й Киев е сред най-древните в източноевропейските части. Неслучайно този град е наричан Майката на руските градове, тъй като местното население се гордее с това, че от тяхната столица към Русия са тръгнали християнството и градската култура. Киев е най-посещаваният град в Украйна.

Той е изходен пункт за прочутите плавания по Днепър - река, вливаща се с делта в Черно море. Киев е най-подходящото място, на което да влезнете в контакт с украинската народна култура. Градът може да се похвали с много забележителности и архитектурни шедьоври на религиозното изкуство. Пример за това е манастирът Св. Пантелеймон, който привлича като магнит тълпи от туристи.

Манастирът и катедралата Св. Пантелейемон се намира в югозападните части на града. Тази територия по-рано е била наричана Лазаревшина и е получила името си от Теофан Шиянов, игумен на манастир Св. Михаил, както по-рано се е наричал манастира. Той е получил парцелът с цел на него да построи свой дом, но основава манастир, който официално получава статут на такъв през 1901 г. по повод 100-годишнината на Св. Инокентий.

Строителството на катедралата започва в началото на 20 век и първоначално тя е посветена в чест на чудото на св. Архангел Михаил. Оказва се обаче, че във Феофания, както са известни южните части на Киев, по-голяма част от населението предпочита да се моли в паметта на Св. Пантелеймон, почитан като лечител и покровител на воините. Този светец е живял в Никодимия през 3 в.

При раждането си е наречен Пантолеон, което означава Лъв във всичко, но по-късно, след като започва да разпространява християнство, става известен като Пателеймон, което в превод е "всемилостив". Учил е при знаменития лекар Ефросин и ставайки примерен християнин получил като дар силата ла лечителството и чудотворството. Убит е през 305 г. по заповед на император Максимилиям. Вместо кръв от тялото му потекло мляко. По-късно е канонизиран като Св. великомъченик Пантелеймон.

Катедралата Св Пантелеймон е дело на епархийският архитект Е. Ермаков. Той изгражда уникална петкуполна сграда в деликатен бяло-розовв цвят, който да е в хармония с околния терен. Храмът излъчва строгост и последователност на различните пропорции, а островърхите кули и облия купол - елегантност. С навлизането на съветската власт, катедралата е затворена, както се случва и с много други православни храмове.

По времето на Втората световна война сградата е частично разрушена. В следвоенните години в катедралата се помещава Институтът по механина на Академията на науките на СССР. През 1990 г. сградата е продадена на Украинската православна църква за 185 416 рубли. По това време тя е в много лошо състояние и възстановяването й отнема доста време и средства.

В наши дни манастирът е обитаван от руски и украински монаси. Неотдавна се възобнови дейността на подворието (метоха) в него, която е преустановена през 1923 г. Св. Синод на Киевската православна църква взема решение то да действа към столичния храм "Св. Михаил, първи митрополит Киевски".

В юридическо, стопанско и административно отношение то ще е подчинено на Киевската митрополия. Клирът към подворието също е под юрисдикцията на Киевския митрополит. Понастоящем манастирът има подвория в Истанбул, Москва и Санкт Петербург.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати