Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Древните сгради в планината Уданшан

Древните сгради в планината Уданшан

Уданшан

В провинция Хубей, Китай, се намира една малка, но особено значима планина. Това е планината Уданшан (Udanshan) която е сред петте свещени планини за даоистите. В полите й са се разположили множество манастири и храмове, които всяка година привличат хиляди туристи от цял свят. Заради своята значимост планина Уданшан или просто Удан, е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Първият храм в планина Удан е Храмът на Петте дракона. Той отваря врати по време на династия Тан (618- 907 г.) и веднага след това постепенно започват да се изграждат и останалите манастири и храмове.

Особено популярна става планината по времето на император Джу Ли от династията Мин. Той издава специален декрет, който гласи: "Всички даоси в Уданшан трябва да проявяват щастлив дух и безкрайна хармония. Всеки даос, който не се култивира добре и извършва лоши деяния, пречещи на развитието на другите, трябва да бъде изгонен от планината."

Сред най-забележителните сгради е Забраненият град, който е построен по същото време, както и Забраненият град в Пекин. Той е заобиколен от дебела каменна стена и разполага с четири входа. На най-високата му точка се намира Златният павилион, който гордо гледа многобройните посетители на града.

Задължително посетете Синът на небесния храм и Храмът на виолетовите облаци. Според даоизма в страната има няколко енергийни места, като особено ценено е намиращото се в Храма на виолетовите облаци. То се нарича "дзъсяо фуди" и е известно като "щастливото място". Според вярващите тук човек се зарежда с особено чиста енергия, която му помага да насочи мислите си към добротата. За особено енергийни се считат каменните плочи, върху които монасите медитират.

В храма на виолетовите облаци можете да видите с очите си уменията на даосите по вътрешните стилове на ушу. В столовата на храма пък можете да пробвате уникалните кулинарни специалитети на монасите. Имайте предвид обаче, че кухнята е съставена изцяло от вегетарианско меню.

През 20 в. настъпват тежки времена за манастирите в Уданшан. Те започват да пустеят, а по време на китайската културна революция (1966-1976 г.) много от тях са били разрушени. Тогава се унищожава голяма част от културните богатства на страната, монасите са преследвани, а много от тях измъчвани.

На хората се налага подчинение по най-брутален начин и се провежда идеалогическа кампания срещу капиталистическия път. Унищожени са едни от най-хубавите манастири и храмове, останали за спомен от Древен Китай. В края на 20 в. с цел насърчаване на туризма голяма част от постройките са възстановени и днес посрещат хиляди посетители.

Манастирите в планината Уданшан се радват на голям интерес от страна на гости от страната и света. След манастира Шаолин те са вторите по посещаемост в Китай. Можете да ги разгледате всеки ден от 7.00 до 19.30, но трябва да заплатите входна такса в размер на 80 юана. Намират се на около 35 км от град Шиян.

Можете да поетите манастирите по всяко време на годината, но за Китай препоръчителни са месеците от април до май и от септември до октомври. особено тържествено е тук през октомври, когато се провжда международния фестивал, посветен на кунг-футо. През април също е изключително живописно, тъй като тогава по река Хан ще видите многобройни пъстроцветни лодки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати