Pochivka.com»Статии и Новини»Езера»Езерото Танганайка

Езерото Танганайка

Езерото Танганайка

Езерото Танганайка, известно и като Танганика, е най-старото езеро в Африка и е седмото по големина в света. Заема площ от 34 000 кв. км, което е повече отколкото площта на Белгия. То е част от Великите Африкански езера и заедно с езеро Малави и езерото Виктория е истинско богатство за африканския континент. Граничи с Бурунди, Конго, Танзания и Замбия и се явява една от основните атракции в тези държави. Предизвиква интерес у хиляди посетители в Източна Африка, някои от тях дошли до тук специално за да го зърнат с очите си.

Погледнато в цифри, Танганайка има дължина от над 600 км. и ширина над 80 км. Със своята дълбочина от 1470 м. то е второто по дълбочина в света. Поради огромните си размери то има относително стабилен химически състав и не се характеризира с големи разлики между температурите на дъното и на повърхността. Формирало се е още през миоцена, след като силната вулканична активност и приплъзването на пластовете са довели до образуването на Африканските разломни долини.

Танганайка е открито от европейците едва през 1858 г. Носи това име от бившата държава и колония Танганайка, която се е намирала на изток от него до 1964 г. Явява се част от поредицата езера, разположени в Източна Африка - Киву, Няса, Руква и др. След Байкал в Сибир Танганайка е второто по обем сладководно езеро в света.

Особено популярно е езерото Танганайка заради богатството си от цихлиди. Това са тропически риби, които обичат сладките води. Те са от семейство Cichlidae, което е подклас на Telostei. В Танганайка те живеят само в най-горния слой на езерото. Това важи и за останалите риби, тъй като там има повече кислород.

Особена черта на цихлидите е тяхното поведение. Те дълго време се грижат за своите малки, дори и след като вече са започнали да плуват свободно. Такава родителска грижа малко риби проявяват.

Тъй като Танганайка е затворена система, повечето видове в него са ендемични. Тук можете да срещнете около 200 вида цихлиди, като всяка година учените откриват все по-голямо разнообразие. За съжаление водите на Танганайка все още не са добре проучени, особено на танзанийска и конгоанска територия. Всички изследователи обаче са на мнение, че въпреки че останалите африкански езера разполагат с по-голямо разнообразие на видове, цихлидите тук са по-специфични. Особен интерес за учените предизвиква видът Boulengerochromis microlepis, който се явява най-голямата цихлида в езерото. Тя достига дължина от 90 см и често тежи над 3 кг. Най-малката цихлида пък е едва 4 см., тъй като тя живее и се размножава в черупки от охлюви.

Според Пиер Брихард, белгийски акварист, езерото Танганайка "не е просто едно от Великите Африкански езера или някое вътрешно море. Никъде другаде в Африка, а доколкото знам и в света, не може да се открие толкова голямо и толкова дълбоко езеро, чиито жизнен цикъл обвхваща толкова много милиони години непрекъсната и постепенна еволюция." Той счита, че то е изключителен пример за ендемизъм, тъй като над 95% от видовете цихлиди могат да се срещнат само тук и никъде другаде по света.

Можете да посетите езерото Танганайка по всяко време на годината, но имайте предвид, че летните месеци могат да са доста топли. По-голямата част от езерото се намира в демократична Република Конго.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати