Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Старинни села в провинция Анхой - Сиди и Хунцун

Старинни села в провинция Анхой - Сиди и Хунцун

Старинните села в провинция Анхой

Китай е позната като държавата с най-стара култура в света. Тук далеч преди започването на новото летоброене са започнали да се изграждат зашеметяващи постройки, антични гробници, императорски дворци, появило се конфуцианството и даоизмът, геомантиката и традиционното китайско вярване за геометрията на Вселената. Тогава са се появили и майсторите по фън шуй (вятър-вода) и градовете и селцата започнали да се построяват по определен начин.

Истински пример за автентична китайска архитектура представляват двете села Хунцун и Сиди, намиращи се в провинция Анхуей, Централен Китай (Ancient Villages in Southern Anhui – Xidi and Hongcun). Заради своята значимост те са включени в псисъка на ЮНЕСКО за световно наследство и макар и не толкова популярни като туристически дестинации, каквито са Пекин, Шанхай или Сиян, те имат с какво да впечатлят всеки свой посетител.

Селцата Сиди и Хунан се намират на около 40 км. от планина Хуаншан. Те са построени изцяло по правилата на Фън шуй, поради което е редно да се разбере китайското вярване за геометрията на Вселената. Според вижданията на китайците за Космоса небето е кръгло, докато земята има квадратна форма. Всяко едно пространство, независимо дали е до града или до двореца на императора, е отражение на макрокосмоса.

Според държавните правила на архитектурата стените на постройките се изграждат според определените от звездите посоки. Сградата трябва да е отворена на юг, без да се строи нагоре, тъй като там се намира царството на духовете. Майсторът по Фън шуй трябвало да избере позицията на всяка сграда или постройка в града или селото.

Според тези правила се е строяло от векове, особено в Северен и Централен Китай, в който на няколко места могат да бъдат наблюдавани изключително добре запазени старинни къщи, построени и оформени според традиционните китайски правила на архитектурата. Заради доброто състояние, в което са се запазили, селата Сиди и Хунцун са изключителен пример за това.

Те са изградени по всички правила на Фън шуй. Зад тях се изидга планина Хуаншан, която служи като естествена защита. На входа им има езера, което символизира благоденствие и благосъстояние. И днес местните жители вярват, че когато вали дъжд, капките всъщност не са вода, а жълтици, които се натрупват в езерото и предпазват селата от глад и мизерия.

Сиди и Хунцун

Без значение кое село ще предпочетете да посетите, то наистина ще Ви омагьоса. Подредените по специален начин къщи са украсени с майсторски изработени дърворезби. Не се изненадвайте, ако видите любители на живописта, които украсяват своите домове или ги изписват с надписи, гласящи, че образованието е ключът към успеха в живота.

Селото Сиди датира от преди около 900 г. и в него могат да се видят над 200 жилища, останали за спомен от династиите Цин и Мин. Те датират от преди 600 години, но са в много добро запазено състояние. Цялото селище представлява музей на открито, но за съжаление за обществеността са отворени само десетина къщи, които могат да бъдат разгледани отвътре. В тях ще се потопите в един напълно непознат за Вас свят. Уникални са не само самите постройки и декорацията им, но и мебелите, картините и предметите в тях, всички те запазени от времето на династиите Мин и Цин.

За мнозина Хунцун ще се стори по-впечатляващо, тъй като е оформено като бивол. Преди векове покрай къщите на хората са минавали канали, които се използвали за битови нужди и били известни като "червата на бивола". "Стмахът на бивола" бил малко езерце, което било разположено пред къщата на най-големия богаташ на селото. Тук има запазени около 300 постройки от времето на династиите Мин и Цин, които ще Ви поразят с уникалната си архитектура, дърворезба, каменни релефи и множество произведения на изкуството.

Можете да посетите древните села Сиди и Хунцун по всяко време на годината, но избягвайте летните и зимните месеци. Те са истинско отражение на историята на династиите Мин и Цин и показват по уникален начин богатството на китайската култура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
41
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати