Планина Уишан

Уишан

Китай е популярен по света не само като държавата с най-стара култура, но и с невероятните природни гледки, които човек може да наблюдава. На границата на провинциите Фудзиен и Дзянси, на площ от около 1000 кв. км., царствено се е разположила планинската верига Уишан (Wuyishan Mountain), която се отличава с голямо биологично разнообразие.

Намира се в един от най-зелените райони на Китай, който освен това е и един от най-плодородните. Особено популярна обаче е заради отглежданите тук сортове чай, които са известни по цял свят с високото си качество.

Заради своята значимост през 1999 г. планина Уишан е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Тя отговаря както на природните, така и на културните критерии на световната организация и се е превърнала в една от най-големите забележителности в югоизточните планински райони на Китай.

Уишан има средна височина от 650 м., като най-високата й точка е връх Уи със своите 2158 м. Не нейните територии, особено в по-ниските й части, живеят древни реликтни видове, голяма част от които са ендемични за Китай.

Планината се характеризира с една наистина необикновено красива природа, която е съчетание от многобройнни клисури, върхове, поточета, пещери и стръмни скали.

За преминаването през нея са предвидени най-разнообразни маршрути в зависимост от това дали сте опитен катерач или просто любител на природата. Ако сте по-скоро вторият тип хора е препоръчително да започнете пътешествието си с лодка по река Джючюйси, която криволичейки през планинските склонове на планината ще Ви откара на една необикновена екскурзия.

Според Су Шуян, китайски учен, Уишан наистина притежава неповторима красота. Той споделя впечатленията си от нея по следния начин: "По време на проучванията си в планина Уишан група експерти на ЮНЕСКО посетиха това място и споделиха преживяванията си. Потопени в красивия планински ландшафт на Уишан и специфичната китайска култура се почувствахме като че ли се намираме в рай."

Планина Уишан

Планината е вдъхновявала художници и поети още от древността. Присъства в някои от най-известните китайски произведения на изкуството и се превръща в класика за историята на китайската живопис. Изобразяването на пейзажи има традиция, водеща началото си от 8 в.

Планините и езерата са сред основните мотиви в китайските картини, тъй като художниците приемат пейзажа като олицетворение на Космоса. Това е причината планина Уишан и нейната естествена красота да са увековечени от много традиционни представители на художественото изкуство.

Една от основните атракции в планина Уишан е дегустацията на местния чай. Всеки любител на тази топла напитка е чувал за специализираният сорт Дахунпао, който има около 350- годишна история в култивирането си. Този изключително рядък и труден за отглеждане вид вирее успешно в планина Уишан и се е превърнал в неин символ.

От него по естествен начин се произвеждат само около 400 грама годишно, което е причина в планината често да се организират чайни церемонии, на които посетителите на Уишан да могат да пробват макар и по една глътка от този земен елексир.

Можете да посетите Уишан по всяко време на годината, но за Китай се препоръчват пролетните и есенните месеци. Ако решите да започнете маршрута си по река Джючюйси, имайте предвид, че бамбуковите лодки минават доста често поради което не е необходимо да си направите предварителна резервация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
53
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати