Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Резиденция и храмове в Ченгде

Резиденция и храмове в Ченгде

Резиденция в Ченгде

Едно от предпочитаните места за отдих от туристите, дошли в Китай, е планинския курорт Ченгде (Chengde). Този малък град, разположен в северните части на страната, не е място осеяно с палми и луксозни спа-хотели. То е било населявано още през ерата на неолита и има древна и колоритна история. Тук се намира най-големият кралски двор в Китай, който е направен по времето на династия Цин.

Императорите са съзрели в Ченгде прекрасно място, на което да се спасят от топлите месеци и да избягат на по-прохладно място от Пекин. Изграждането на курорта започва през 1703 г. и завършва през 1790 г. Около него се издига огромна стена, която е над 10 000 метра дълга. Този уникален комплекс е включен заради значимостта си в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под името Планинската императорска резиденция и храмовете в Ченгде.

Ченгде се намира в провинция Хъбей, на около 200 км. североизточно от китайската столица. Населяван е от около 460 000 души, което за разбиранията на Китай е по-скоро малък град. Религията, която се изповядва тук, е будизъм и таоизъм, което личи от многобройните храмове, останали наследство от династия Цин.

Целият курорт може да бъде разделен на три зони: зона на езера, планински район и равнинен район. Езерата в езерната област са осем на брой. Те били предназначени за риболов от императорите и в близост до тях се намират едни от най-просторните жилищни части. Най-големият комплекс е планинският. Тук са построени стотици дворци и храмове, които от десетилетия привличат много посетители както от страната, така и от чужбина.

Ченгде

Ченгде се гордее с най-големите остатъци от императорски градини и паркове, както и добре запазени архитектурни структури. Извън стените на императорската резиденция се намират осем външни храмове, които са построени в различни китайски архитектурни стилове. Най-известният е Sacz Putuo, който е направен по подобие на двореца Потала в Лхаса. Той, заедно с кралската резиденция и останалите храмове, е включен през 1994 г. в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Императорската резиденция на династията Цин, която се е превърнала в перфектното убежище от летните жеги на Пекин, е разположена сред забележителна природа, която е съчетана чудесно с практиката в архитектурата Фън шуй. Зад стената на императорската резиденция ще видите внушителни зали, храмове и над 120 павилиона, които са шедьоври на китайския ландшафт. Този защитен от държавата пейзаж се счита за един от десетте най-красиви в страната.

Можете да посетите Ченгде, императорската му резиденция и будистките и таоистки храмове по всяко време на годината, но имайте предвид че тук винаги времето е доста хладно. Винаги си носете достатъчно топли дрехи без значение кой сезон сте избрали за посещението на този униален планински курорт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати