Резиденция и храмове в Ченгде

25.01.2014
Резиденция в Ченгде

Едно от предпочитаните места за отдих от туристите, дошли в Китай, е планинския курорт Ченгде (Chengde). Този малък град, разположен в северните части на страната, не е място осеяно с палми и луксозни спа-хотели. То е било населявано още през ерата на неолита и има древна и колоритна история. Тук се намира най-големият кралски двор в Китай, който е направен по времето на династия Цин.

Императорите са съзрели в Ченгде прекрасно място, на което да се спасят от топлите месеци и да избягат на по-прохладно място от Пекин. Изграждането на курорта започва през 1703 г. и завършва през 1790 г. Около него се издига огромна стена, която е над 10 000 метра дълга. Този уникален комплекс е включен заради значимостта си в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под името Планинската императорска резиденция и храмовете в Ченгде.

Ченгде се намира в провинция Хъбей, на около 200 км. североизточно от китайската столица. Населяван е от около 460 000 души, което за разбиранията на Китай е по-скоро малък град. Религията, която се изповядва тук, е будизъм и таоизъм, което личи от многобройните храмове, останали наследство от династия Цин.

Целият курорт може да бъде разделен на три зони: зона на езера, планински район и равнинен район. Езерата в езерната област са осем на брой. Те били предназначени за риболов от императорите и в близост до тях се намират едни от най-просторните жилищни части. Най-големият комплекс е планинският. Тук са построени стотици дворци и храмове, които от десетилетия привличат много посетители както от страната, така и от чужбина.

Ченгде

Ченгде се гордее с най-големите остатъци от императорски градини и паркове, както и добре запазени архитектурни структури. Извън стените на императорската резиденция се намират осем външни храмове, които са построени в различни китайски архитектурни стилове. Най-известният е Sacz Putuo, който е направен по подобие на двореца Потала в Лхаса. Той, заедно с кралската резиденция и останалите храмове, е включен през 1994 г. в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Императорската резиденция на династията Цин, която се е превърнала в перфектното убежище от летните жеги на Пекин, е разположена сред забележителна природа, която е съчетана чудесно с практиката в архитектурата Фън шуй. Зад стената на императорската резиденция ще видите внушителни зали, храмове и над 120 павилиона, които са шедьоври на китайския ландшафт. Този защитен от държавата пейзаж се счита за един от десетте най-красиви в страната.

Можете да посетите Ченгде, императорската му резиденция и будистките и таоистки храмове по всяко време на годината, но имайте предвид че тук винаги времето е доста хладно. Винаги си носете достатъчно топли дрехи без значение кой сезон сте избрали за посещението на този униален планински курорт.

4.3
Общо гласували: 3
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати