Pochivka.com»Статии и Новини»Планини»Планината Тяншан

Планината Тяншан

Тяншан

В централна Азия се простира един необикновен планински масив, който от китайците е наричан Небесните планини или Тяншан (Tiān Shān). Тези планини минават на територията на Киргизстан, Китай и Казахстан и най-високият им връх, Победа, се явява най-високата точка в Киргизстан.

Особено почитани са обаче от китайците, които считат върховете им за свещени и по тях след като са изминали хиляди стълби, всеки ден се стичат хиляди поклонници от цял свят. Благодарение на разтопилите се снегове от планината през пролетта пустините и степите отново заживяват своя живот, а алпийските ливади се изпъстрят с множество цветя.

Когато през 1913 г. пътешественикът Чарлс Хауърд-Бъри достига до тревистите области на Тяншан, той е удивен от тяхната красота и пише: "Бели, жълти, сини и тъмнорозови теменужки растат така нагъсто, че при всяка наша стъпка смачквахме някоя от тях".

Много пътешественици от различни народности са били смаяни от очарованието и спокойствието, което излъчва Тяншан. Заради своето богатство на растителни видове, уникална фауна и множество древни будистки и даоистки храмове, тя е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и е сред най-посещаваните забележителности на Китай.

Тяншан се простира на около 2900 км. през Централна Азия и се характеризира със заснежени върхове, дълбоки клисури, живописни ливади и буйни потоци.

Склоновете на планината са населявани още от древността, а когато в Китай навлиза будизма от Индия, тази планина става свещена за тях. Започва масовото строителство на храмове, които и до днес са запазени непокътнати, скрити зад трудно достъпните хребети на планината.

Планина Тяншан

Първият европейски изследовател, който пристига тук, е Пьотр Семьонов. През 1856 г. този велик руснак, заедно с група казаци, се спуска от Алмати до световноизвестното езеро Исъккул.

То е обявено за едно от чудесата на света, тъй като има огромни размери, превръщащи го в едно от най-големите планински езера. По площ то е 4 пъти по голямо от Лондон. Това, което го прави особено известно обаче е, че за разлика от почти всички планински езера, то никога не замръзва.

Семьонов прекосява Санташ и достига до най-високите върхове на Тяншан: Победа, който е 7439 м. и Хан Тенгри Фенг с не по-малко значителните си 6995 м. Това, което го очарова, е необичайната растителност, състояща се от плодни дръвчета, лалета, рози, теменужки и див лук.

Ценителите на флората ще се захласнат от красотата на лалетата и теменужките, които покриват като пъстър килим склоновете и по-ниските части на планините. Може би най-забележителното цвете е лалето на име Грейс, тъй като то се среща изключително рядко. Има ярка окраска и цветове, достигащи до 75 мм.

Днес се знае, че не само флората на Тяншан е уникална. Из горите и алпийските ливади често се срещат планински овце и кози, ибекси, белоснежкни леопарди, мечки и диви глигани.

Можете да посетите Небесните планини по всяко време на годината, но се съобразявайте с препоръчителните месеци за посещение на отделните държави. Планината е красива през всички сезони, но ако сте избрали да дойдете през зимните месеци, задължително си носете достатъчно дебели дрехи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати