Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Древното светилище в Ми Сон

Древното светилище в Ми Сон

Древното светилище в Ми Сон

Ако човек насочи погледа си към индокитайския полуостров няка как да не бъде привлечен от очарованието на Виетнам. Въпреки че тази държава е наричана от мнозина "страна на противоречията", тя има какво да предложи на своите посетители. Освен с красивата си природа около залива Тонкин, градовете мегаполиси - Хошимин и Ханой и многобройните национални паркове, тя има древна история, която заслужава Вашето внимание.

Според археологически находки някои части от страната са били населявани още преди 500 000 години. Постепенно са започнали да се развиват примитивни форми на селското стопанство, а след като китайците завземат териториите на днешен Виетнам, местните жители се научават да използват домашните животни, да отглеждат различни култури, да изграждат диги и напоинтелни системи и да строят красиви храмове.

Постепенно в страната навлиза и индустката митология. През този период започват да се строят много индустки храмове, посветени на култа към бог Шива. Най-известният такъв комплекс във Виетнам, в който някога е имало над 70 храма, е Ми Сон (My Son), намиращ се в централните части на страната, в област Куанг Нам. Заради значимостта си този обект е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и е сред най-посещаваните забележителности в тази част на страната.

Ми Сон представлява група изоставени индуски храмове, които са строени през периода 4-14 в. от царете Чимпа. През 7 в. на мястото на днешен Централен Виетнам е провъзгласено индуисткото кралство Чампа, което продължава съществуването си до 1833 г., когато е превзето от виетнамците.

Изживява своя апогей през 9 и 10 в., когато в района на Ми Сон са построени най-красивите храмове. Местността се превръща в най-важния религиозен център за управлващите династии Чимпа. Тук идват много поклонници на бог Шива, който е известен и под името Бхадресвара.

Не е ясно през коя година точно е построен първият индуистки храм в околността. Най-ранните документирани доказателства за съществуването на Ми Сон се свързват с епохата на крал Бхадраварман Първи, който управлява тези части на страната от 380 до 413 г. Той води доста успешни битки срешу окупираните от китайците северни територии и се предполага, че първият храм е построен от него, за да може да се прекланя за успехите си пред Шива.

Ми Сон

Според легенда в края на дните си Бхадраварман Първи казва на своите наследници: "Ако разрушите този храм, всички ваши добри дела в различните Ви прераждания ще са мои, а всички лоши дела, извършени от мен ще са Ваши". Дали това наистина се е случило никой не може да каже, но наследниците на царя не само че не разрушават построеният от него храм, но се заемат да построят още много индуистки светилища.

Днес храмовият комплекс Ми Сон е един от най-големите индуски храмови комплекси в Югоизточна Азия и най-значимият исторически обект от този вид за Виетнам. Той е доказателство за съществуването на азиатска цивилизация, която е изчезнала преди векове.

По време на Виетнамската война много от храмовете са изчезнали завинаги от облика на земята, а друга част са силно разрушени. През 1999 г. обектът най-накрая е включен от ЮНЕСКО за световно наследство, с което се цели опазването му за следващите поколения.

Можете да посетите Ми Сон и Виетнам по всяко време на годината, но препоръчителни са месеците от октомври до март.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати