Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Вкаменелостите на Ривърслей и Наракурте в Австралия

Вкаменелостите на Ривърслей и Наракурте в Австралия

Наракурте в Австралия

Австралия е сред популярните туристически дестинации за любителите на силните усещания и спортистите. Малцина са онези, които знаят, че тя е и рай за антрополозите. На нейната територия се намира един от десетте най-големи обекта на вкаменелости в света. Находките в Австралия са дали изключително ценни сведения на учени и антрополози от цял свят и заради значимостта си са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Фосилите са намерени в два отдалечени на над 2000 км района, известни като Наракурте и Ривърслей и са включени в списъка на световната организация под общото название Животинските вкаменелости на Австралия (Ривърслей и Наракурте), Australian Fossil Mammal Sites (Riversleigh / Naracoorte).

Ривърслей се намира в северна посока от източна Австралия, докато Наракурте е в южна. Въпреки че тези райони са доста отдалечени един от друг именно тук намерените вкаменелости са спомогнали да се придобие цялостна картина за еволюцията на австралийската фауна.

Наракурте е разположен в равнинна местност и обхваща около 300 хектара. Теренът тук е белязан от трудно достъпни крайбрежни хребети. Тук на много места, най-вече в пещерите, са открити ценни фосили на отдавна изчезнали животни и растения.

През 1969 г. Род Уелс заедно със свои колеги решава да посети пащера Виктория, намираща се в Наракурте. Тя отдавна била проучена и вече се била превърнала в туристическа атракция, снабдена с модерни съоръжения, включително и стъпала с перила и осветление. Уелс решил обаче да отиде по-надалеч от туристическата пътека и така попаднал в една нова зала, която досега не била проучвана.

В нея се натъкнал на много животински кости, които не наподобявали нищо, което да е виждал дотогава. След подробно претърсване на пещерата са открити над 45 000 кости, които били на животни, представители на древната австралийска мегафауна.

Според Род Уелс те са станали жертва на оформилите се от природата ловни дупки, които тук са често срещано явление. Теренът около Наракурте е осеян с дупки, които често завършвали в дълбоки пещери. Попадането на костите в тази пещера обаче е цяло чудо, защото именно благодарение на защитената среда те са успели да се съхранят.

След направени анализи става ясно, че костите принадлежат на животни, които са живели в Австралия през плейстоцена. Сред по-интересните вкаменелости са 2-метрово кенгуру, огромна летяща птица, която по нищо не прилича на живеещите тук видове и 6-метров гущер, за който се предполага, че е можел да изяде наведнъж жертвата си.

Днес се знае, че голяма част от древната фауна на Австралия е изчезнала. Въпреки че живеещите тук двуутробни животни са сред най-старите представители на бозайниците, става ясно, че като с магическа пръчка в някакъв момент почти всички животни с тегло над 45 кг. са унищожени. Предполага се, че това се е случило преди около 13 000 години, малко след пристигането на хората.

В районът на Ривърслей съшо са намерени множество вкаменелости, което провокира интреса на учени и антрополози. Открити са общо 99 вида гръбначни, много различни по размер. Някои от животните наподобяват по големина много малки жаби, докато други са големи колкото биволи. Освен изключителни примери за животни, живели през ледниковата епоха в Австралия, са открити и много кости на съвременни видове, като тасманийския дявол и тасманийския вълк.

Можете да посетите двата обекта по всяко време на годината, но имайте предвид, че намерените там фосили естествено отдавна не са тук, а са изложени в природоисторическите музеи на Австралия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
56
43
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати