Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Вулкани на Хаваите

Национален парк Вулкани на Хаваите

Национален парк Вулкани на Хаваите

Надали има човек по света, който някога да не си е мечтал са посети Хаваите- един островен рай, роден от огън и вода. Тази американска перла привлича от десетилетия като магнит както любителите на водни спортове, така и природолюбители. На най-големия остров, който е дал името на цялата островна група, е разположен невероятният национален парк Вулкани на Хаваите, в който пейзажите непрекъснато се изменят.

В него се намират два от най-активните вулкани в света- Мауна Лоа (4179) и Килауеа (1250 м). Това е едно от малкото места, на които могат да се видят последствията от стотици хиляди години вулканична дейност и да се наблюдава еволюцията на екологичната система. Заради своето международно значение паркът Вулкани на Хаваите е включен през 1987 г. в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Макар и доста рискови за наблюдение, действащите вулкани са едно от най-вълнуващите чудеса на природата. Целият архипелаг Хаваи е съставен от острови с вулканичен произход, които са разположени на тихоокеанската тектонска плоча. Тя бавно се измества в посока североизток с около 2 до 8 см. годишно.

Въпреки че повечето острови от архипелага са на възраст от над 70 млн. години остров Хаваи е само на около 2 млн. години. Под земната му кора има усточйчиви зони с изключително висока температура, от които към земната мантия непрекъснато се издига магма. В случая на остров Хавай тихоокеанската тектонска плоча се приплъзва, с което се достига до изригване на неравномерни периоди от време.

Национален парк Вулкани на Хаваите

Идеята тези два вулкана да бъдат обявени за защитена територия хрумва на правителството още в началото на миналия век. През 1916 г. двата вулкана и принадлежащата към тях площ са обявени за национален парк, а през 1980 г. за биосферен резерват.

Само 7 години по-късно е признат и от ЮНЕСКО не само заради вулканичната активност, която дава ценни сведения за движението на плочите, но и заради уникалната природа, която включва много специфични видове, които не могат да бъдат видени на друго място по света.

Днес най-големият действащ вулкан в света се намира тук, в националния парк Вулкани на Хаваите на остров Хаваи. Това е Мауна Лоа, който измерен от дъното на океана е и най-голямата вулканична маса в света. В съседство до него е разположен кратерът Килауеа, от който от 1983 г. периодично изтича лава, която се влива в морето. Това е най-младият от Хавайските острови, образувал се при предвижването на Тихоокеанската плоча на северозапад над горещата плоча.

Паркът заема площ от 1348 кв. км и е дом на шест засташени от изчезване птици, които могат да се срещнат само на Хаваите. Сред тях са хавайската гъска и хавайския ясреб. Силно застрашени са и хавайските морски костенурки, за които се полагат специални грижи за запазване на популацията им.

Освен с богатството на растителни и животински видове, национален парк Вулканите на Хаваи може да предложи на своите посетители и уникални скални рисунки, които са се получили в резултат на течащата лава.

Можете да посетите Вулканите на Хаваи по всяко време на годината, тъй като тук температурите са винаги приятни. Можете да се разходите както пеша или с велосипед, така и с мотор, но само по определените за това участъци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати