Pochivka.com»Статии и Новини»Планини»Планина Шириками

Планина Шириками

Планина Шириками

Всеки човек е чувал за красивите японски картини, пресъздаващи уникални природни пейзажи. И това икак не е странно. Страната на изгряващото слънце се гордее с уникални планини, бистри реки, дълбоки язовири, приказни водопади и девствени гори. Много са местата, които заради уникалната си флора и фауна са обявени за защитени територии.

Изключителен пример за това е планина Шириками (The Mountains Shirakami), която се простира на площ от 130 000 хектара над Амори и Акита. Нейната централна част, в която човек се натъква на девствени букови гори, които са едни от най-големите по площ в света, е включена през 1993 г. заради значимостта си в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и се радва на голям интерес от страна на всички любители на природата и екозащитници.

Планина Шириками е истинско съкровище, което е подходящо за всякакъв вид туризъм. Буковите й гори се явяват еколочен рай за повече от над 500 вида растения и животни, включително маймуни, черни мечки и златни орли. Освен че вековните гори поддържат живота на тези животни и растения, те служат като резервоар за вода, благодарение на който се предотвратява ерозията на почвата.

Тъй като планина Шириками е известна туристическа дестинация, не само за чужденци, но и за много японци, има няколко организирани обиколки, в които можете да се включите. Без значение кой маршрут изберете, можете да си наемете англоговорящ екскурзовод.

Всяка обиколка се състои от минимум четири души и според големината на групата зависи и таксата. Ако искате допълнителен транспорт или да нощувате някъде таксата е отделна. Можете да планирате маршрута си по начин, който д отговаря на индивидуалните Ви изисквания.

Планината Шириками

Обикновено се предлагат седем обиколки на планина Шириками, но най-предпочитани са следните три маршрута:

- Тръгване от Нишимея (Nishimeya), в близост до град Хиросаки. Посещение на водопадите Анмон и на Майчиното дърво.

- Тръгване от Ажигасава (Ajigasawa), хубав морски пристанищен град. Наблюдава се планина Тенгу, водопад Курокума и др. забележителни пейзажи.

- Тръгване от град Фукаура (Fukaura) и изкачване на планина Шириками. В маршрута се включват дълги преходи през буковите гори, поради което повечето туристи предпочитат да нощуват на хижа в планината и чак на другия ден да продължат по някой от другите маршрути или да се върнат обратно в хотела си.

Можете да посетите планина Шириками и нейните девстени гори по всяко време на годината, но имайте предвид, че тук времето е много по-студено, отколкото в южните части на страната. Ако идвате от Токио можете да стигнете до летище Аомори или със самолет (около 90 мин. ) или с влака-стрела Шинкансен (около 6 часа) до ж.п. гара Амори.

Макар и по-дълъг, вторият вариант е за предпочитане, защото ще усетите наистина една зашеметяваща скорост по релси. Той достига скорост до 350 км/ч., като в същото време надежността и точността му е пословична. Поради големият брой пътници е добре да си резервирате предварително място, като резервацията е напълно безплатна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати