Долината Калчаки

31.10.2013
Долината Калчаки, Аржентина

Надали има човек, който да е посетил Аржентина и да не е бил възхитен от уникалните гледки, които предлага на своите гости. Ако сте решили да предприемете пътешествие до северозападните й райони е задължително да посетите и една уникална област, която пресича провинциите Катамарка, Тукуман и Салта. Известна е като Долина Калчаки (The Calchaquí Valley), а причината да я посетите се крие в нейната приказна хубост.

Контрастите на цветовете тук се сменят непрекъснато, преминавайки в различни багри в зависимост от това дали сте в пустинната й част или в субтропичните й гори. Тя е вдъхновила много поети и художници и е увековечена в много произведения на изкуството. Интерес представлява не само за любителите на природата, но и за чисто романтично настроените натури, тъй като пейзажите тук определено ще очароват всички.

Някога Долината Калчаки е била обитавана от множество племена, които са били прокудени от първите колонизатори в лицето на испанците. На много места има и следи, оставени от инките, които за времето си са били сред най-развитите цивилизации. Ще видите множество старинни селца с къщи, датиращи от 18 в.

Красивите пейзажи на долината са причина през нея да има няколко организирани маршрута, от които туристите да могат да изберат различни варианти. Най-посещаваните атракции на долината са град Кафаяте, Сан Карлос, Молинос и Санта Мария.

Ако сте ценители на виното, е добре да не пропуснете да се отбиете в района на Кафаяте, тъй като тук лозарството е с древни корени и вината, произхождащи от тази част на долината, се считат за едни от най-висококачествените.

Ако тръгнете от град Салта, ще можете да обиколите едни от най-впечатляващите планински вериги на Аржентина. Още в самото начало на пътя ще стигнете до дефилето Сан Фернандо де Ескоипе, което е заобиколено от планини. То бележи началото на Вашето приключение. Обърнете внимание на местната расителност, така типична за планинските дъждовни гори.

Отличителният белег е, че тук лавровите растения върбите, орехите, тополите и прасковените дръвчета успяват да оцелеят много по-дълго от своите събратя, намиращи се в други континентални зони. Ще зърнете добре оформени площи, засадени с овес, грах, царевица или боб, които в зависимост от сезона придават различни цветни нюанси на пейзажа.

В края на дефилето се намира място, наречено Куеста дел Обиспо, което получава името си от монсиньор Кортасар, който през 1622 г. успява да прекара нощта на открито на 3400 метра надморско равнище. На Вас, разбира се, няма да Ви се наложи да се излагате на такива рискове, но попадайки на това място ще усетите истинската тръпка на дивата природа.

В горната част на склона се намира параклиа, посветен на Архангел Рафаил, който епокровител на пътниците. Тук е пореденото място, на което да извадите фотоапаратите си, тъй като то се отличава с незабравима гледка към безкрайните низини, които са съставени от гранит, кварц и слюда и имат необичайна украска.

По пътя си ще минете и през Национален парк Лос Кардонес, в който ще се натъкнете на уникални кактуси, които достигат до 6 метра височина. Като се има в предвид, че някои от тях растат само по пет сантиметра на година, можете да си представите на каква възраст са!

Можете да посетите Долината Калчаки по всяко време на годината, но избягвайте горещите летни месеци. Препоръчително е предварително да се запознаете с обиколните маршрути, за да изберете подходящия за Вас.

4.8
Общо гласували: 5
5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати