Монтекатини Терме

07.11.2013
Монтекатини Терме

Сред многобройните спа-градове в Тоскана, Италия, градчето Монтекатини Терме (Montecatini Terme) е най-интересно. То има хубаво оформени градини, а архитектурата на неговите бани се различава много от тази в останалите спа-градове. Намира се в провинция Пистоя, между Пиза и Флоренция, което го превръща в прекрасна изходна точка за разглеждане на цяла Тоскана.

Градът, който възниква около минералната вода, е известен център за лечение на хора, имащи проблеми със стомаха или страдащи от чернодробни заболявания, но също така е и хубаво място, из което можете просто да се разходите и да наблюдавате красивата архитектура на баните, които се характеризират с множество декорации.

Забележителностите в Монтекатини Терме, както и местата, на които можете да ползвате спа-услугите на този курортен и изтънчен италиански град са много и няма как да бъдат изброени. Ето само някои от тях:

- Термите Леополдин (1926), построени като класически храм, са кръстени на граф Леополдо Първи, който първи положил усилия за развитието на Монтечини Терме през 18 в.

- За най-предтсавителни се считат нео-класическите бани Терме Тетучио (1925-1928 г. ) заради своите кръгли, облицовани с мрамор басейни, прелестни фонтани и статуи в стил арт-нуво, изобразяващи замечтани нимфи.

- Термите Торета, наречени така заради тяхната средновековна кула, са известни най-вече заради своите ранни концерти, наричани чаени, тъй като се провеждат по времето, когато хората си пият следобедния чай.

Монтекатини Терме, Италия

- Термите Тамеричи, които са заобиколени от приказни градини.

Посетителите на града могат да си закупят дневни билети, за да могат да пият от целебната вода, да релаксират с книга в ръка или да слушат музика в някоя от определените за тази цел стаи в термите.

Популярна екскурзия е да вземете т. нар. фуникуляр до Старият град, известен като Монтечини Алто. Това е специален превоз, който прилича доста на вагон и се движи по релси на места, на които има стръмно спускане или изкачване. Пристигайки в Стария град, можете да поемете от тихия му централен площад към многобройните антикварни магазини и шикозни ресторанти. Ако посетите замъка Рока, ще се насладите на живописни гледки от планината.

В близост до Ponte Buggianese се намира църквата Сан Мишел. В нея можете да видите прелестните фрески на флорентинския художник Пиетро Аниджони, който по уникален начин е пресъздал Страстите Христови.

Освен с многобройни плувни и минерални басейни Монтекатини Терме разполага и с Художествена гимназия, хиподрум и няколко тенис и футболни клуба. Още през 14 в. става известен като място, на което императори и аристократи са отсядали или дори са купували луксозни имоти. Чест посетител на Монтекатини е бил и император Франц Йосиф, който допринася много за неговата популярност.

Можете да посетите Монтекатини Терме по всяко време на годината, но зимата няма да е толкова приятен сезон за разходки из града. Топлата минерална вода в термите обаче се усеща най-благотворно именно през по-студените есенни и зимни месеци.

4.5
Общо гласували: 4
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати