Томаскирхе

Томаскирхе

В германския град Лайпциг се намира една изключително интересна църква, която е известна сред гостите на града не само с архитектурата си, но и с историческите събития, които са се случили тук. В нея през 1539 г. с проповед на Петдесетница Мартин Лутер обявява нахлуването на протестантството в Лайпциг.

През периода 1723- 1750 г. в нея хормайстор е бил самият Йохан Себастиан Бах, който написва някои от най-известните си кантати за хора към църквата. Също така тук се намира и най-големият орган в Германия. Това е църквата Томаскирхе (St. Thomas Church), известна и като Свети Тома, която не само от десетилетия, а от векове, се е превърнала в една от най-големите забележителности в Лайпциг.

Томаскирхе е построена на мястото на по-стара романска църква, датираща от 12 в. През 1212-1222 г. храмът официално е превърнат в манастир Св. Тома. Това е и периодът, през който се оформя видът на днешната Томаскирхе, истински готически шедьовър.

Кулата на църквата е изградена през 1537 г. и е изцяло реконструирана през 1702 г., след което е достигнала сегашната си височина от 68 м. По време на Втората световна война е бомбардирана и след приключването й е възстановена отново по образец на предходната кула.

Томаскирхе има няколко отличителни белега, които доста я различават от останалите германски църкви. Характерно за нея е, че тя има един от най-стръмните покриви сред германските църкви, който е построен под ъгъл от 63 градуса. Нестандартно също така е и решението в нея да има два органа.

Единият е от 1885-1889 г. и е направен от Вилхелм Зауер. По непонятни за мнозина причини през 1999- 2000 г. е направен нов орган, защото управата на църквата решава, че старият орган е неподходящ за изпълняването на музиката на Бах.

Пред централния вход на Томаскирхе стои внушителна статуя на Йохан Себастиан Бах, която е дело на германския скулптур Карл Зефнер. Поставена е през 1908 г.

По време на Втората световна война църквата Йоханескирхе, в която се намирали останките на Бах, била напълно разрушена. Това наложило преместването им и съвсем логично било те да бъдат пренесени в Томаскирхе, където световноизвестният композитор бил хормайстор. Тук се намират и днес.

Наред с всички тези факти църквата Томаскирхе е популярна и със своя момчешки хор. Той се е зародил преди 800 години, когато към нея е основано училището.

Изцяло момчешки е и представителите му са пеели по сватби и кръщенета в знак на благодарност, че са били приютени в училището. Много бързо значимостта на хора е оценена, превръщайки го в един от най-популярните момчешки хорове по света.

Благодарение на хора на Томаскирхе, Лайпциг се е превърнал в значим и утвърден музикален център. Неслучайно през 2012 г., когато Томанерхор отпразнува своята 800-годишнина, в целият град се състоят множество концерти и изложби под мотото "800 години Томана- вяра, песен, учение", а в музеят на Бах се провежда изложбата "Мрежата Томанерхор", посветена на всекидневния живот на момчетата от хора по времето, когато Бах е бил кантор.

Можете да посетите Томаскирхе по всяко време на годината. Днес тя е лутеранска църква и продължава да се радва на голям интерес, както от страна на местното население, така и от страна на туристи, идващи от различни краища на света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Препоръчано

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати