Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Централен природен резерват Суринам

Централен природен резерват Суринам

Централен природен резерват Суринам

Истински рай за любителите на природата представлява малко известната държава Суринам, разположена в Южна Америка. 90% от нейната територия са покрити с гъсти тропически джунгли, които биха затруднили разходката из тях дори и на най-запалените авантюристи. Тъй като туристическата индустрия на държавата не е добре развита и е посещавана годишно от едва 300 000 души, природата й се е запазила наистина непокътната. Не са много местата по света, а в Южна Америка на практика липсват, където можете да се натъкнете на такива девствени гори, които са почти непроходими.

Красивата и запазена природа са се превърнали в символ на Суринам и въпреки това са известни на малцина. Почти 14 % от територията й е част от национални паркове и природни резервати. Заради непокътнатите тропични джунгли и заради множеството ендемични видове, които живеят в тях, един обширен регион, заемащ около 16 000 кв. км. защитени територии, е включен заради значимостта си в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под името Централен природен резерват Суринам (Central Suriname Nature Reserve).

Основна причина за уникалната флора на Суринам е влажният климат. Всеки посетител на тази държава е впечатлен от необичайното й време. Тук винаги изглежда така, сякаш всеки момент ще завали. В повечето случаи това наистина се случва. Дъждовете обаче са истински благодат за вековните тропически гори. Заедно с целогодишно високите температури те се грижат за развиването на една несравнима растителност.

Сред вечно зелените дъждовни гори на Суринам се крият множество животински видове, голяма част от които енедмични. Разнообразието от бозайници, земноводни, влечуги и птици би впечатлило всеки зоолог и орнитолог.

маймуни

Причината горите на Суринам да са се запазили непокътнати са няколко. В сравнение с площта, която заема, тази южноафриканска държава, има малка населеност. Обитавана е от едва около 480 000 души, а обработваемите й земи са само 1 % от общата й площ. На тях се отглеждат предимно ориз, захарна тръстика, цитруси, кафе, какао, банани. Добре развитото животновъдство и риболовът също с нищо не пречат за опазване на дъждовните гори, с които се гордее страната.

Може би най-важният фактор се явява липсата на туристически интерес от страна на чужденците. Причина за него е липсата на каквато и да е реклама на природата на Суринам.

Инфраструктурата също е слабо развита, а луксозни хотели и комфортни места за настаняване на по-капризните туристи, на практика липсват. Красивите й плажове, продължават дори и днес да са безлюдни, а животните, обитаващи гъстите тропически джунгли продължават необезпокоявано да раждат своите малки и да приемат Суринам за истински гостоприемен дом.

Можете да посетите Суринам и нейните прелестни дъждовни гори по всяко време на годината, но избягвайте месеците май и юни. Тогава падат общо около 600 мм. дъжд. Независимо кой месец сте избрали за Вашата обиколка на страната, в никакъв случай не забравяйте да си вземете чадът и дъждобран.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати