Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Канадски паркове в Скалистите планини

Канадски паркове в Скалистите планини

Канадски паркове в Скалистите планини

Канада, втората по големина страна в света, привлича като магнит туристите със своите неописуеми природни дадености, величествени планини, девствени заливи, вековни гори, пленителна крайбрежна красота и множество национални паркове, явяващи се като пазители на канадската уникална природа. Безспорно най-забележителните паркове са разположени в западната част на страната в Скалистите планини.

Тук високопланинските региони изобилстват от тропически гори с великански дървета, диви планински потоци, огромни глетчери и уникална флора и фауна. Заради своята значимост група от няколко национални и провинциални парка са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под общото название Канадски паркове в Скалистите планини (The Canadian Rocky Mountain Parks).

Канадските паркове в Скалистите планини се състоят от националните паркове Банф, Джаспър, Кутеней и Йохо и от парковете на Бритиш Колумбия Маунт Робсън, Маунт Асинибойн и Хамбър. Освен със заснежени върхове, бистри поточета и вековни дъждовни гори в Канадските паркове в Скалистите планини влизат и реките Северна Саскетчуан, Атабаска, Колумбия и Фрейзър, които са едни от най-значимите речни системи в северна Америка.

Канадски Скалистите планини

Канадските паркове в Скалистите планини са една от най-големите атракции на страната. От общо 15-те милиона посетители на канадските национални паркове, които ежегодно са привличани от красотата на канадската природа, 6, 2 милиона се падат на националните паркове Банф и Джаспър. Те се характизират почти изцяло с туризма и в близост до тях се намират множество хотели, ресторанти и магазини.

Най-добрият начин да посетите Банф и Джаспър е като минете по магистралата през ледените полета, която ги свързва. Тя минава през Скалистите планини и катери високи проходи, разкривайки едни от най-невероятните пейзажи в Северна Америка. По време на пътуването си ще видите планински диви животни в естествената им среда, сред които дебелороги овни, лосове, канадски елени, мечки и планински кози.

Въпреки че Банф и Джаспър са сред най-посещаваните паркове в Канадските Скалисти планини, останалите местности изобщо не са за пренебрегване. Национален парк Йохо, който е създаден още през 1901 г., е един от първите национални паркове на Канада. Тук непокътнатата планинска природа се е превърнала в чудесен декор за рафтинг през лятото и за ски през зимата. В района още през 1840-1850 г. са дошли първите художници, за да изобразят природата и нейните обитатели индианците.

Национален парк Джаспър

Национален парк Кутеней датира от 1920 г. Кръстен е на местния индиански език и в превод името му означава "Хора от планината". Той граничи с националните паркове Банф и Йохо и с парк Маунт Асинибойн. Планините тук са внушителен фон за рисуваните тотемни стълбове на коренните жители на Америка. Следи от тях могат да бъдат видени из различни кътчета на парка.

Трудно ще можете да посетите цялата област, известна като Канадските паркове в Скалистите планини. Освен да използвате магистралата, която е отворена целогодишно, можете да разгледате красотата на канадските Скалисти планини и по въздух. Дори и от високо ще зърнете мечки гризли, американски лосове, пуми, елени и всякакви други зверове.

Можете да посетите канадските Скалисти планини по всяко време на годината, тъй като през различните сезони те само сменят очарованието си без да го губят. Отделете си достатъчно време за това пътешествие и с раница на гръб се порадвайте на чистия планински въздух и наситените цветове на планините.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати