Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Канайма

Национален парк Канайма

Национален парк Канайма

В югоизточната част на Венецуела се намира Национален парк Канайма (Canaima National Park), който ненапразно е считан за едно от най-красивите места по света. Освен многобройните островчета, образувани от лагуната на река Карао, из които са разпръснати десетки водопади, тук се намира и най-големият водопад в света - Анхел. Не само той е причината районът да бъде обявен за защитена територия.

Тук се сблъскват два съвършено различни свята, известни като "горната земя" и "долната земя". Първата се състои от масивни плата, които сякаш се извисяват сред облаците над ниските части, дом на безброй животинки. Често Канайма е сравняван като безкраен зелен океан, сред който изолирани плосковърхи планини се извисяват над тропическите гори на Венецуела. Цялата тази тайнствена красота на района, както и изключителните му представители на флората и фауната, са причина Национален парк Канайма да бъде включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Национален парк Канайма се намира в провинция Боливар и със своята площ от 30 000 кв. км. е шестият по големина в света и вторият по големина във Венецуела. Основан е през 1962 г., но тогава е заемал една трета от сегашната си площ. Планините с характерните си отвесни склонове са известни като "тепуи". Кръстени са така от местното племе пемон, което и днес обитава тукашните земи и в превод името им означава "Дом на боговете".

Необичайният им вид и древната им история са основна причина паркът да бъде признат от ЮНЕСКО през 1994 г. Предполага се, че те са едни от най-старите геоложки формирования на земята, датиращи от преди 2 млрд години, когато Южна Америка и Африка все още са били част от суперконтинента Гондвана. Тогава отломки от ерозирали планини са се наслоили, образувайки огромен пясъчник, който в течение на времето се е напукал от движението на земните пластове. По-уязвимите му места постепенно са се разрушили, оставяйки само плосковърхи планини.

Когато през 1595 г. английският мореплавател и изследовател, сър Уолтър Райли, посещава района, търсейки Елдорадо, той е възхитен от блестящата кристална планина, от която според неговите думи "тече река, която не се докосва до склоновете на планината, а пада към земята с ужасен грохот, сякаш 100 огромни камбани се удрят една в друга". Целият този извънземен пейзаж всъщност е вдъхновил Артър Конан Дойл да напише своя бестселър "Изгубеният свят", поради което днес национален парк Кайнама често е наричан Изгубените светове на Венецуела.

Канайма

Най-впечатляващите места в парка са Аутана, планината Рорайма и Ауянтепуи, откъдето се спуска водопадът Анхел. Той е открит през 1935 г. от американеца Джими Ейнжъл, който кръстосва района със своя самолет, търсейки река, показана му преди години от стар златотърсач. По неговите думи тя била пълна със злато и Джими решава да я открие. Така се натъква на река, която се излива от върха на Ауянтепуи и се разбива в долината с тътен, заглушаващ шума от самолета му. По този начин, съвсем случайно, бившият военен летец открива най-големият водопад в света, който днес носи неговото име.

Национален парк Канайма е стопанисван от индианците пемони, които принадлежат на карибската лингвистична група. Той е техен дом и на много места ще видите пръснатите им колиби, които се издигат върху дървени колове. Дори и в наши дни е трудно да се стигне до парка, а до върха Ауян, откъдето се спуска Анхел, може да се стигне само с хеликоптер.

Пътешествие из останалите части на парка може да се направи пак или с хеликоптер или по вода с кану. Макар и труднодостъпен, парк Канайма ще Ви очарова със своите водни лабиринти, блата, поройни реки и величествени водопади и ще Ви остави незабравими спомени, без значение през кой сезон решите да го посетите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати