Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Резервати по югоизточното атлантическо крайбрежие

Резервати по югоизточното атлантическо крайбрежие

Югоизточно атлантическо крайбрежие

В югоизточната част на Бразилия се намират 25 резервата, които са част от Бразилска атлантическа гора. Те съдържат в себе си уникална флора и фауна и са едни от малкото останали по света области, успели да съхранят своята природна красота. Този район, който се явява и един от най-екологично разнообразните райони е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под общото название Горските резервати по югоизточното атлантическо крайбрежие (Atlantic Forest South-East Reserves).

Със своите планини, покрити с гъсти тропически гори, до влажни зони, крайбрежни острови с изолирани планини и дюни, Атлантическата гора се радва на голям интерес от страна на туристи от цял свят.

25-те защитени зони включват разнообразен релеф. Има планински местности, както и множество заблатени региони, особено в района на река Рибейра де Игуапе. В източната част има много островчета, пръснати в Атлантическия океан, които също са част от обекта. Защитените територии се намират в двата бразилски щата Пирана и Сао Пауло.

Заради изолираността си цялата местност се характеризира с изключително висока степен на ендемизъм. 70 % от дървесните видове могат да бъдат срещнати само и единствено тук. Сред животните ендемизмът също е висок. 85 % от приматите и 40 % от бозайниците са ендемични. Има области, на които на един хектар земя могат да бъдат срещнати над 450 дървета, което превръща Атлантическата гора в по-богата местност от дъждовните гори на Амазония. Някои от дърветата тук достигат завидната височина от 30 м., а самата гора е дом на около 20 000 вида растения.

В горските резервати по югоизточното атлантическо крайбрежие живеят над 120 вида бозайници, сред които ягуари, оцелоти, маймуни и видри. Разпознати са над 20 вида прилепа, а съвсем отскоро в района е забелязан и черноглав лъв-тамарин, който е сред най-застрашените видове на планетата. Горите са много важно място и за размножаването на някои застрашени видове орли.

Районът има и важно културно значение. На територията му има над 50 археологически обекта, на които са намерени останки от различните племена, които са го обитавали. В музеите в околните градове ще видите много каменни сечива и глинени съдове, открити тук.

За съжаление дори днес 25-те региона, включени в списъка на ЮНЕСКО, са застрашени от намесата на хората в биологичното равновесие. От десетилетия Бразилската атлантическа гора е уязвима и множество природозащитни организации, включително и WWF се състезават с времето да защитят това, което остава тази величествена гора.

Трудно ще можете да посетите всичките 25 региона от Бразилската атлантическа гора. В тях се намират множество национални паркове, резервати и екологични зони, поради което е препоръчително обиколката по въздух над красивите тайни на Бразилия.

Освен това вековните гори и джунгли на места са много трудно проходими и заради опасността от дебнещи диви животни е задължително да се свържете с водач, който да ви разведе из тях. Някои от парковете изобщо не са преоръчителни за посещение, докато други се радват на голям интерес от страна на посетители от цял свят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати